Hlavní obsah

Železný mi vytkl i ponožky, posteskla si Špotáková

Karel FeltPrávo

Oštěpařka Barbora Špotáková je novou svěřenkyní trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa Jana Železného. Jak sama přiznala, skoro všechno v přípravě je pro ni nové, ale spolupráci si pochvaluje, i když... „Vytkl mi, že mám problémy s achilovkami a nosím krátké ponožky. V první chvíli jsem se naštvala, ale na další trénink už jsem přišla ve vysokých. Něco na tom asi bude,“ říkala už s úsměvem na středečním vyhlášení nejlepších sportovců Dukly v Praze.

Foto: Reuters

Barbora Špotáková na archivním snímku

Článek

Jak dlouho se připravujete pod vedením Jana Železného?

Začali jsme minulý týden. Trochu jsem si před tím dávala sama do těla, abych nebyla úplně v šoku. Zatím jsme přípravě dávali systém.

Kdy se přidáte ke skupině ostatních oštěpařů?

Ve čtvrtek jedu na soustředění do Špindlerova Mlýna, tam se potkám i s ostatními.

V čem je příprava pod Železným jiná?

Všechno je úplně jiné, než na co jsem byla zvyklá. Ale to ještě není záruka, že budu házet líp nebo jiným stylem, než v uplynulé sezóně. Hrozně mě to ale baví, pro mne to je opravdu nový impulz. Děláme v tréninku spoustu věcí, které jsem před tím nedělala. Projdeme více stanovišt. Hodně jsme v posilovně. Kombinujeme víc věcí, takže to je pro mne i velká zábava. Pochopitelně časem se z toho také stane rutina.

Čím vás překvapil nejvíc?

Třeba už při prvním tréninku jsme dělali o dvacet cviků víc, které jsem vůbec neznala. Rozdíl je také v kvantitě a intenzitě.

Takže jste víc unavená?

To ne, naopak mám z přípravy výborný pocit.

Je na vás Jan Železný jako trenér velký pes?

Byla jsem na něj hodně zvědavá... Před tím jsme se bavili spíš jako kamarádi, teď jsem jeho svěřenkyně. Musím říct, že je docela přísný. Už mi vynadal, že nosím krátké ponožky, když mám problémy s achilovkami. Nebojí se mi něco vytknout. V první chvíli jsem naštvaná, ale druhý den už přijdu ve vysokých, tedy normálních ponožkách. Věnuje se nám také Tomáš Dřímal, bývalý výborný sprinter. Už jsem ho zažila dřív jako maséra. Ve skupině dělá sprinterskou nebo běžeckou přípravu. Stará se také o regeneraci, takže mohu na masáž hned po tréninku, což je výborné. To je taky kamarád, ale také on mi řekne natvrdo, že něco půjdu něco ještě jednou a nediskutujeme o tom.

Už se s novými kolegy hecujete?

Zatím jsme se na tréninku nepotkali celá skupina, ale vždycky jsem se připravoval jenom s jedním. Spíš jsme ve fázi, že se navzájem oťukáváme.

V minulé sezóně vás trápil zraněný loket. Jak to s ním vypadá?

Už jsem zdravotně v pořádku a mohu trénovat naplno.

Reklama

Související témata: