Hlavní obsah

V kauze dopingového skandálu v USA byl předvolán koulař Toth

SAN FRANCISCO

Členové federální velké poroty si v souvislosti s vyšetřováním dopingového skandálu v USA nechali předvolat k výslechu i šampiona ve vrhu koulí Kevina Totha. Začátkem příštího týdne se pak vyšetřování soustředí na laboratoř firmy BALCO v San Francisku, dodavatele výživových doplňků, které jsou v centru pozornosti.

Článek

Hlavní roli pak hraje dosud nezjistitelný anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG), látka, kterou se nyní podařilo odhalit novou metodou při opakované analýze starších vzorků. Informaci o předvolání Totha, čtvrtého z letošního mistrovství světa, potvrdil agentuře AP jeho zástupce John Nubani. "Je jedním z těch, kteří byli předvoláni, aby vypovídali," řekl v telefonickém rozhovoru z Pittsburghu.

Podle něj Toth užíval výživové doplňky, ale Nubani je přesvědčen o tom, že je jeho svěřenec nevinný. "Všichni vrcholoví atleti užívají vitamíny. Toth ale nikdy neměl pozitivní test na doping. Vždycky patřil k těm, kteří nic takového nepotřebovali," hájil Nubani předem pětatřicetiletého koulaře. Zakladatel laboratoře Victor Conte v pátek přiznal, že kvůli vyšetřování, do něhož jsou vedle protidrogového oddělení zapojeni i lidé z úřadu pro ekonomickou kriminalitu, dostalo předvolání k výslechu zhruba 40 sportovců.

Mezi nimi nechybí ani sprinterka Kelli Whiteová, která se coby vítězka stovky a dvoustovky postarala o dopingový skandál při pařížském mistrovství světa. Po zisku zlata na kratší z tratí měla pozitivní test na stimulant modafinil a hrozí jí odebrání medailí.

Reklama

Související témata: