Hlavní obsah

Atlety roku jsou poprvé Vlašičová a Rudisha

MONTE CARLO

Atlety roku 2010 se stali chorvatská výškařka Blanka Vlašičová a keňský půlkař David Rudisha, jenž letos dvakrát zlepšil světový rekord. Oba zvítězili v anketě mezinárodní federace IAAF poprvé v kariéře.

Foto: Etienne Ansotte, Reuters

Keňský běžec David Rudisha

Článek

Rudisha ukončil dvouleté panování jamajského sprintera Usaina Bolta, který se po nevydařené sezoně tentokrát nevešel ani do desetičlenné nominace. Jednadvacetiletý Keňan přinesl běžecké velmoci první triumf v prestižní anketě díky tomu, že v srpnu v Rieti překonal třináct let starý světový rekord Dána Wilsona Kipketera. O týden později jeho hodnotu ještě posunul na 1:41,01 minuty.

Blanka Vlašičová nad laťkou.foto: Reuters

Také chorvatská atletika slaví v Atletovi roku premiérový úspěch. Vlašičová přidala cenný titul do své sbírky po nedávném vítězství v anketě o nejlepší atletku Evropy. Sedmadvacetiletá atletka letos vyhrála 18 z 20 závodů včetně halového mistrovství světa v Dauhá a evropského šampionátu v Barceloně a zaznamenala nejlepší výkon roku 205 cm. Pokusy o světový rekord jí opět nevyšly.

Vlašičová je třetí výškařkou, která v anketě zvítězila, po Němce Heike Henkelové (1992) a Jihoafričance Hestrie Cloeteové (2003).

Reklama

Související témata: