Hlavní obsah

Šéf španělské atletiky odmítl rezignovat kvůli dopingové aféře

Prezident Španělské atletické federace José María Odriozola odmítl rezignovat kvůli dopingové aféře, kterou minulý týden odhalila operace Galgo (Chrt). Mezi 14 zapletenými osobami je i viceprezidentka svazu Marta Domínguezová, kterou Odriozola okamžitě suspendoval.

Článek

"Jsem pouze obětí tohoto všeho, protože myslím, že jsem plnil své poslání a bojoval proti dopingu více než 30 let," řekl šéf svazu na pondělní tiskové konferenci, které se zúčastnila zhruba stovka zástupců médií. "Neodstoupím. To by bylo směšné," dodal funkcionář, jenž řídí španělskou atletiku od roku 1989.

Pětatřicetiletá Domínguezová je zřejmě nejslavnější osobou mezi těmi, které začala policie kvůli dopingu vyšetřovat. Úřadující mistryni světa na 3000 m překážek a dvojnásobnou mistryni Evropy na 5000 m vedou vyšetřovatelé jako "dodavatelku".

Odriozola označil případ Domínguezové za své největší zklamání ve funkci a uvedl, že všechny její úspěchy budou smazány, pokud se prokáže, že skutečně byla do dopingu zapletena. "Od roku 2006 prošla více než 50 testy, včetně mistrovství světa v Berlíně. Její výsledky byly vždycky normální," řekl Odriozola.

Svaz vedle Domínguezové okamžitě suspendoval trenéry Manuela Pascuu, Maríi Martínezovou a osobního kouče slavné atletky Césara Péreze. Odriozola dnes uvedl, že Pascuovi nikdy úplně nevěřil.

"Už v roce 1987 na mistrovství světa v Římě jsem navrhl testování i mimo soutěž. Téměř všichni podepsali, kromě - jaká náhoda - skupiny Manuela Pascuy. Cítím se podvedený," uvedl Odriozola na adresu trenéra, mezi jehož svěřence patří například loňský mistr Evropy v krosu Alembayehu Bezabeh. Ten přiznal, že se na Pascuovo doporučení podrobil 15. listopadu krevní transfúzi, a v neděli tak na šampionátu nemohl obhajovat titul.

Reklama

Související témata: