Hlavní obsah

Šampiónka Domínguezová podezřelá z dopingu vypovídala u soudu

MADRID

Mistryně světa v běhu na 3000 metrů překážek Marta Domínguezová ve středu vypovídala před soudem kvůli podezření z účasti v rozsáhlém dopingovém skandálu ve Španělsku. Po uzavřeném jednání, které trvalo dvě a půl hodiny, prohlásila, že je nevinná.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Marta Domínguezová přichází na výslech k soudu.

Článek

"Vrátím se k závodům co nejdříve po porodu," řekla novinářům pětatřicetiletá běžkyně, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Domínguezová byla jednou ze čtrnácti zatčených osob, které na začátku prosince zadržela španělská policie v rámci takzvané operace Galgo (Chrt). U podezřelých na různých místech v zemi vyšetřovatelé našli anabolické steroidy, růstové hormony, sáčky s krví a zařízení na výměnu krve.

Bývalá dvojnásobná mistryně Evropy v běhu na 5000 metrů tvrdí, že u ní doma policie nic nezabavila. V aféře se prý ocitla na základě telefonních odposlechů. "Moje pověst byla velmi poškozena, stejně jako má rodina a moji blízcí," uvedla.

Na sáčku s krví číslo jejího mobilu 

Na Domínguezovou padlo podezření z distribuce i užívání dopingu. U kontroverzního lékaře Eufemiana Fuentese totiž policie při razii našla sáček s krví, na němž bylo kódované označení a číslo mobilního telefonu Domínguezové. Mezi zadrženými byl například i její kouč Cesar Perez.

Španělská atletická federace oznámila, že Domínguezová přijde o své medaile, pokud se prokáže, že se podílela na organizování dopingu. V úterý byla zveřejněna petice s podpisy více než 350 španělských atletů, kteří podporují nynější akci proti dopingu.

Reklama