Hlavní obsah

Atletům Kenterisovi a Thanuové začne soud, mohou jít i do vězení

ATÉNY

Řečtí sprinteři Kostas Kenteris a Ekaterini Thanuová stanou v Aténách před soudem. Obě bývalé atletické hvězdy čelí obvinění, že v předvečer zahájení olympijských her 2004, které se konaly v řecké metropoli, zinscenovaly havárii na motocyklu, aby tak unikly dopingové kontrole. Soudní líčení, jež bylo již několikrát z různých důvodů odloženo, začne ve středu úvodním slyšením. Pokud bude dvojice atletů usvědčena, hrozí oběma až pětileté vězení.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Řekové věří, že se tentokrát již definitivně uzavře kauza, která se stala černou kapitolou ve sportovní historii země a svou velikostí byla přirovnávána k odhalení dopingu kanadského sprintera Bena Johnsona na olympiádě v Soulu 1988. "Nejdůležitější věcí je, aby se vše již uvedlo na pravou míru a zjistili jsme pravdu. Ať už bude jakákoliv," řekla bývalá maratonská běžkyně a nyní velvyslankyně řeckého sportu Maria Polyzuová agentuře Reuters.

"Tyto události měly z pohledu celého světa i Řeků samých na aténskou olympiádu velmi negativní dopad. Nebylo to hodno řeckého sportu. Ať už bude výsledek jakýkoli, snad nám nabídne šanci uzavřít tuto neblahou epizodu sportu v naší zemi," dodala Polyzuová.

Kenteris se stal překvapivým vítězem dvoustovky na olympiádě v Sydney 2000 a měl být jedním z kandidátů na medaili i o čtyři roky později, navíc pravděpodobně i původně zamýšleným vlajkonošem pořadatelské země. Thanuová si v Sydney doběhla na stovce pro stříbro. Po skandálu hrozilo oběma vyloučení z olympiády, ale oba mu předešli "dobrovolným" opuštěním domácí výpravy.

Již dříve shromážděné důkazy svědčily o tom, že se nehoda buď vůbec nestala, nebo byla dílem samotných atletů, kteří si chtěli způsobit jen lehká zranění. Svědky údajné havárie, které nechali sportovci předvolat, považovali vyšetřovatelé za nedůvěryhodné. Jeden z nich vypověděl, že atletům "pomáhal na nohy" a odvezl je do nemocnice. Tam si Kenteris i Thanuová pobyli čtyři dny.

Jeden ze svědků již byl obviněn z křivé výpovědi. Bývalý kouč obou atletů Christos Tzekos byl za svou účast v celé aféře potrestán čtyřletou suspendací, neboť své svěřence vědomě kryl.

Oba atleti byli později potrestáni dvouletým zákazem startů kvůli prokázanému opakovanému vyhýbání se dopingové kontrole. Kenteris poté již nikdy nezávodil, Thanuová se na mezinárodní fórum vrátila na halovém evropském šampionátu v roce 2007 v Birminghamu, kde skončila šestá. Diváci jí však hlasitým bučením dali jasně najevo své antipatie.

Thanuová byla poté nominována i na olympijské hry v Pekingu 2008, Mezinárodní olympijský výbor však její účast zamítl.

Reklama

Související témata: