Hlavní obsah

„Carevna Isi“ se vrací. Bude zase ve formě, předpovídá Ptáčníková

Rok chyběla ženské tyči dlouholetá vládkyně. Nedělní mítink Ruská zima v Moskvě bude ve znamení návratu Jeleny Isinbajevové. „Ten oddechový čas mi pomohl. Uvědomila jsem si, že se nemůžu zastavit na úrovni, kde jsem byla, chci ještě víc,“ předsevzala si 27násobná světová rekordmanka. Co od jejího návratu čeká česká jednička Jiřina Ptáčníková?

Foto: Michaela Říhová

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

Bude to podle vás zase ta stará dobrá Isinbajevová?

Čekám, že se vrátí ve skvělé formě. Měla rok na přípravu, čekám od ní velké výkony, v Moskvě navíc vždycky skákala dobře, věřím jí.

Nemůže se na ní jedenáct měsíců bez závodu podepsat?

Na každém se to projeví trochu jinak, já se třeba potřebuju rozeskákat, trvá mi to trochu déle. Ale ona bude natěšena, myslím, že předvede dobré skoky.

Třeba i přes pět metrů?

Nemyslím, že by to bylo hned v prvním závodě, ale v létě to podle mě bude vysoko. Ona skákala dobře vždycky, jen před tou pauzou asi neměla tolik času trénovat, měla spoustu společenských akcí. Teď si odpočala a bude nabuzená.

Slyšela jste v tyčkařských kuloárech nějaké informace o jejím tréninku?

To ne, popravdě se o to ani moc nezajímám. Ale co jsem četla, cítí se dobře.

Bude ženská tyčka díky jejímu návratu zase o něco populárnější?

Já myslím, že byla atraktivní i bez ní, byla tu Murerová, Feofanovová… Ale je pravda, že Jelena je Jelena, vždycky bude budit větší pozornost.

Vy dosud její skalp ještě nemáte. Je pro vás motivací ji porazit?

Myslím, že jsem na tom taky dobře, takže se rozhodně nebudu bát proto, že bude skákat Jelena. Nijak se k tomu neupínám, ale když se to povede, budu samozřejmě ráda. Každopádně jsem se do Moskvy těšila, jsem tu poprvé a jsem ráda, že je tu se mnou Kolja (trenér Ptáčníkové Gorožkov, který se narodil v Rusku – pozn. red.), tak budu mít i průvodce a překladatele. (úsměv)

Vy jste se hned při svém druhém závodě skočila 460 cm, nabudil vás takový vstup do sezóny?

Určitě, pořád jsem v tréninku, ladíme hlavně směrem k halovému mistrovství Evropy. Zase jsme se posunuli v technice, snažím se ji spojit s rychlostí.

Ale halový český rekord 465 centimetrů už se několikrát třásl…

Pokaždé to byly dobré pokusy. Akorát se mi teď rozrostla sbírka tyčí, tak trochu bojuju s tím, se kterou skákat, což jsem dřív řešit nemusela.

Kolik jich teď máte?

Vloni jsem jich měla pět, teď šestnáct. To je jak nebe a dudy, i když to pořád není nějak moc. Ale nejsem nějak rozmazlená, když jsem přicházela na Olymp, nebyly tam vlastně žádné. Zatím zkoušíme, kterou tyč jo a kterou ne, ale v Moskvě bych se nad těch 460 už chtěla dostat, když v Drážďanech jsem nadějně zkoušela 467.

Co vás ještě po mítinku v Moskvě čeká?

Dost jsme to zredukovali, pak už asi jen Doněck, mistrovství republiky a Evropa. Vloni jsem závodila víc, ale nebylo tolik času na trénink. Teď to přizpůsobíme Evropě.

Jak se do Doněcku těšíte? Vloni jste byla z cesty dost zničená…

To ano, ta byla strašně zdlouhavá. Hodinu jsem letěla do Kyjeva, půl hoďky z něj, ale mezi tím osm hodin na letišti. Ale ten závod stál za to, podmínky pro tyč jsou tam ideální, moc se tam těším.

Navíc se i tam potkáte s Isinbajevovou, mítink pořádá její rádce a vzor Sergej Bubka.

Měla by tam být, tam by si asi pozvánku ani nedovolila odmítnout. (úsměv)

Reklama

Související témata: