Hlavní obsah

Atletický svaz chce pořádat v roce 2015 v Praze halové ME

PRAHA

Český atletický svaz podal kandidaturu na pořádání halového mistrovství Evropy v roce 2015, které chce zorganizovat v pražské O2 areně. Přitom když se svaz ucházel o šampionát v roce 2009, Evropská atletická asociace (EAA) konstatovala, že vysočanská hala pro potřeby HME nevyhovuje. Česká atletika chce v budoucnu pořádat i mistrovství Evropy družstev v Ostravě a připravuje k tomu potřebné kroky.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vysočanská aréna

Článek

"Je to nejlepší možný způsob, jak dostat velkou atletiku do České republiky a v případě halového ME také do Prahy," řekl dnes ČTK předseda svazu Libor Varhaník. "Byl to pouze formální krok, který nám má do budoucna připravit pozici, abychom při volbě pořadatele byli úspěšní," prohlásil Varhaník.

Atletický svaz poprvé vyjádřil zájem pořádat halové ME už v roce 2000, kdy ještě víceúčelová hala nestála. O tři roky později svaz skutečně kandidaturu podal pro rok 2007, třebaže v té době byly problémy s financováním haly pro potřeby hokejového světového šampionátu.

Tentýž rok ji však stáhl prý kvůli tomu, že ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nepředložilo vládě materiál, jehož schválením by kabinet poskytl garance pro organizaci šampionátu.

V roce 2004 svaz potvrdil zájem pořádat HME v roce 2009, ale také tato snaha ztroskotala. Důvodem byla podle EAA skutečnost, že hala nevyhovuje pro akce takového rozsahu hlavně kvůli omezené viditelnosti z ochozů. Český atletický svaz s tímto vyjádřením nesouhlasil, nicméně šampionát před dvěma lety organizoval Turín.

Varhaník stále trochu cítí křivdu ze strany EAA. "Z ochozů je vidět, navíc tehdy v roce 2009 se šampionát konal v Turíně v hale, kde vůbec být neměl," řekl. EAA tehdy argumentovala také tím, že ovál se do haly nevejde, což není pravda. V České republice je k dispozici rozebíratelný ovál, na němž se už před dvěma lety konal v O2 areně mezinárodní mítink.

"Takže máme argumenty, které by mohly přestavitele EAA přesvědčit," míní Varhaník. "Pokud prohrajeme v regulérním boji, tak mi to vadit nebude. Nelíbilo se mi, že jsme tehdy byli ze souboje vyřazeni," dodal.

Reklama

Související témata: