Hlavní obsah

Nic si nedarujeme, plánovaly vícebojařky. Jenže teď je brzdí nemoc

Dvě české pětibojařky, které mají výkonnost na elitní evropskou šestku, to česká atletika na halovém evropském šampionátu nepamatuje. V pátek se v pařížské hale Bercy s kontinentální elitou poperou tréninkové parťačky Zuzana Hejnová a Eliška Klučinová. Jenže jejich nadšení před startem sráží nemoc, která je poslední dny trápí.

Foto: Ivana Roháčková

Elišku Klučinovou (vlevo) a Zuzanu Hejnovou čeká v pátek pětiboj.

Článek

Příznaky nachlazení s blížícím se startem závodu odeznívají?

Hejnová: Mně se to docela zlepšilo, půjde to. Ideální to není, mám pořád vyschnuto v krku od těch kapek na rýmu. Ale používat je musím, protože bez nich bych měla ucpaný nos.

Klučinová: U mě je to horší. Vždycky ráno se to zlepší, ale uvidím, co se mnou udělá dnešní rozcvička a jak se budu cítit ráno před závodem. Zatím to ale vypadá, že nastoupím.

Skutečně zvažujete, že byste nenastoupila?

Klučinová: No, popravdě si teď moc neumím představit, že půjdu celý pětiboj, ta osmistovka na závěr bude asi dost drsná…

Pro vás obě to bude první velký šampionát v pětiboji, jste natěšené nebo spíš otrávené z toho, že vám start komplikuje nemoc?

Klučinová: Zatím si nepřijdu, že by se mi chtělo závodit. Štve mě to…

Hejnová: Já otrávená nejsem, mám dobrou náladu a těším se.

Bydlíte tu spolu v hotelu na pokoji, rozebíráte blížící se závod?

Hejnová: Moc ne. Nechci Elišku zbytečně popichovat, má dost starostí s nemocí…

Bude pro vás vzájemný souboj prestižní, pokud k němu dojde?

Klučinová: Zuzka je na tom teď papírově líp, ale určitě bych jí to nechtěla dát zadarmo. Věřím, že se budeme předhánět a dotahovat.

Hejnová: Na dráze člověk stejně bojuje se všemi a nebere ohled na to, kdo je z jaké země. Ale určitě si budeme přát, neberu Elišku jako konkurentku, pomůžeme si.

Jaký dojem na vás udělala hala Bercy?

Klučinová: Je moc pěkná, povrch se mi líbí, mohlo by to být rychlé. Mohlo by mi to vyhovovat, zatím jsem na takovém povrchu moc nezávodila.

Hejnová: Mně se taky líbí, u toho povrchu mám jen strach při dálce, jak to pruží, protože tu tolik neumím, snad mě to nebude kopat nahoru. Ale běhá se na tom dobře, snad mi to sedne.

Hlavní hvězda Ennisová se odhlásila, kdo je pro vás favoritem pětiboje?

Klučinová: I tak tam jsou dobré holky, nevím, koho bych pasovala na favoritku, ale bude to docela otevřené.

Hejnová: Dívala jsem se na tabulky a některé holky, co byly pozvané za výkony venku, letos vůbec pětiboj nešly. Velká favoritka asi bude Austra Skujyteová, když udělala takový výkon i s tou hroznou půlkou (4578 bodů a 800 m za 2:32,51 – pozn. red.). Když poběží líp, udělá super výkon. V kouli mi dá pět metrů, to je hrozný. (úsměv)

Ale pokud byste přidala pár desítek bodů k vašemu nominačnímu výkonu 4406 bodů, mohla byste být ve hře o medaili…

Hejnová: To si nemyslím. Pořád je tam Francouzka Nana Djimouová, která má přes 4500, Polka Tyminská… Myslím, že na 4600 bude na medaili třeba a to je dost. Já, kdyby se mi to sešlo, si věřím tak 4500 bodů.

Reklama