Hlavní obsah

Bývalou sprinterskou hvězdu Blockovou vyšetřují kvůli dopingu

Bývalá sprinterská šampiona Žanna Blocková by mohla kvůli dopingu dodatečně přijít o některé své medaile včetně titulů z mistrovství světa. Její americký manžel a manažer Mark dostal minulý týden v USA desetiletý zákaz činnosti za distribuci zakázaných podpůrných látek z nechvalně známé laboratoře BALCO, které podle agentury AP dodával i ukrajinské atletce.

Článek

Místopředseda mezinárodní federace IAAF Sergej Bubka potvrdil, že atletičtí funkcionáři nyní Blockovou (dříve Pintusevičovou) vyšetřují. "Nechci předjímat výsledek vyšetřování, ale obecně pravidla IAAF umožňují retroaktivně uplatnit sankce, jak se to v minulosti častokrát stalo," uvedl v mailu pro AP bývalý slavný ukrajinský tyčkař. Bubka nechtěl uvést žádné detaily o vyšetřování, ani to, kdo se případem zabývá.

Nyní osmatřicetiletá Pintusevičová se stala mistryní světa v roce 1997 v Aténách (200 m), v roce 2001 v Edmontonu (100 m) a také v hale v roce 2003 v Birminghamu (60 m). Pokud by přišla o titul na stovce z Edmontonu, došlo by ke kuriózní situaci. O stříbro z tohoto závodu už přišla dodatečně po přiznání k dopingu Američanka Marion Jonesová, takže na první místo by se posunula původně třetí Ekaterini Thanuová. Řekyně je přitom rovněž podezřelá z dopingu, její aféra z olympijských her v Aténách 2004 stále čeká na vyřešení u soudu.

Za Marka Blocka se Ukrajinka provdala v roce 1999, manažera jí dělal už od roku 1997. Podle svého právníka se Block proti vynesenému trestu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Mezi Blockovy klienty patřily podle jeho webové stránky také americká sprinterka Carmelita Jeterová, olympijská vítězka v sedmiboji Natalija Dobryňska z Ukrajiny a někdejší slavný kanadský sprinter Donovan Bailey.

Reklama