Hlavní obsah

Sprinterské hvězdy Bolt s Gayem se asi utkají až na MS

LONDÝN

Nejrychlejší sprinteři historie Jamajčan Usain Bolt a Američan Tyson Gay se s největším pravděpodobností v letošní sezoně střetnou poprvé až na mistrovství světa v korejském Tegu. Utkat by se mohli začátkem srpna v Londýně, kde má běžet Gay, světovému rekordmanovi Boltovi se však na tamním mítinku Diamantové ligy závodit nechce kvůli nevýhodným britským daňovým zákonům. Z tohoto důvodu nestartoval v Londýně už loni.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Americký sprinter Tyson Gay (vlevo) probíhá cílovou rovinkou v závodě ve Stockholmu před světovým rekordmanem Usainem Boltem z Jamajky.

Článek

"S Londýnem je to kvůli daním složitější. Rádi bychom tam běželi, ale opravdu to nemůžeme ovlivnit," řekl Boltův manažer Ricky Simms. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa by musel zdanit nejen peníze, které by vyinkasoval za samotný závod, ale také značnou část svých marketingových příjmů.

Čtyřiadvacetiletý Jamajčan má zatím naplánováno před světovým šampionátem pět evropských startů včetně účasti na ostravské Zlaté tretře 31. května. O pět dní dříve se dvojnásobný nejlepší atlet světa utká v běhu na 100 metrů na Diamantové lize v Římě s předchozím držitelem světového rekordu krajanem Asafou Powellem.

Bolt má běžet také v Oslu, Paříži a Monaku. Jeho americký rival Gay zahájí sezónu 11. června na mítinku Diamantové ligy v New Yorku, další závody ještě nemá pevně dané. Světový šampionát v Tegu se uskuteční od 27. srpna do 4. září.

Reklama