Hlavní obsah

Další atleti pozitivní na modafinil

Sprinterka Chryste Gainesová, vicemistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Sandra Gloverová a její kolega Eric Thomas jsou dalšími velkými rybami v síti dopingového skandálu, který v zámoří nabývá stále větších rozměrů.

Článek

V rámci opakovaného přezkoumávání starých vzorků v souvislosti s objevením steroidu THG se podle úterního vydání listu Los Angeles Times přišlo na to, že zmíněná trojice měla při červnovém americkém šampionátu ve Stanfordu pozitivní test na zakázaný stimulant modafinil.

Užití modafinilu 'proslavilo' jinou Američanku Kelli Whiteovou, jež v Paříži získala dvě zlaté sprinterské medaile, ale po triumfu na kratší z tratí měla pozitivní test. Vysvětlila to tehdy tím, že vzala lék proti narkolepsii, která se projevuje krátkodobými záchvaty spánku.

Opět na seznamu firmy BALCO

Už o víkendu byl zveřejněn pozitivní test držitele zlatých medailí z OH a MS ze čtvrtkařské štafety Calvina Harrisona rovněž při národním mistrovství, v Paříži neprošel testem ani překážkář Chris Phillips.

"Je to trochu podivné, taková epidemie narkolepsie mezi špičkovými atlety," prohlásil s nádechem ironie Arne Ljungqvist, šéf lékařské komise mezinárodní atletické federace IAAF.

Gainesová, členka vítězné sprinterské štafety na olympiádě v roce 1996 a trojnásobná mistryně světa v této týmové disciplíně losangeleskému listu řekla, že "nic nebrala". Třiatřicetiletá atletka patří stejně jako její kolegové k zákazníkům laboratoře BALCO, jež údajně stojí za vývojem steroidu THG.

Reklama