Hlavní obsah

Vízek: Český fotbal nad propastí

PRAHA

Výpadek prvoligových celků v poháru ostudou? To také, ale hlavně smutným obrázkem dokumentujícím stav současného českého fotbalu, soudí v razantním komentáři pro Sport.cz fotbalový internacionál Ladislav Vízek.

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

Tak nějak nevím, ale vážně začínám pochybovat o smyslu českého fotbalu. Protože takové propadáky, jaké předvedli hráči Slavie, Olomouce a především žižkovské Viktorie v úterním třetím kole poháru... Copak jsou hráči ochotni takhle hazardovat s přízní fanoušků nebo si z nich dělají legraci? Nemluvě o tom, že ostatní "favorité" prošli s odřenýma ušima.

Je pravda, že v evropských fotbalových pohárech taky není situace růžová a padají tam často neuvěřitelné výsledky. U nás jde ale bohužel o něco jiného. Podobné excesy jen svědčí o tom, jak špatná je úroveň zdejšího fotbalu a hlavně toho prvoligového. Není to nic nového, ale platilo, že zárukou kvalitní hry bývala Sparta či Slavia. Letos znatelně vyčnívá Ostrava, ale jinak je možné strčit týmy do jednoho pytle.

Na vině také rozhodčí

I když... Je otázkou, do jaké míry je otřesný obraz naší ligy způsoben hráčskou impotencí. Nemohu si odpustit poznámku na rozhodčí, kteří jsou naneštěstí také součástí hry. Často mně přijde, že vítězství v zápasu bere to mužstvo, které si pan sudí vybere.

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kdy jsme naposled zažili ze strany rozhodčích tolik skandálních výroků, odvolaných penalt, puštěných ofsajdů, odpískaných domnělých ofsajdů a podobných přehmatů? Nemusím chodit daleko, stačí připomenout výkon sudího Járy a jeho asistentů z dohrávky Sparty s Brnem.

Neoprávněně zastavený pronikající Libor Došek. Sice správně vyloučený Johana, ale vzápětí trestuhodně poškození Brněnští, jejichž nepřiznané trestné kopy notně zkazily dojem z už tak nešťastného utkání.

Nikdo z nás se pak nemůže divit, že fanoušků na stadiónech valem ubývá. Ještě aby ne, protože koho by zajímaly strašné výkony nemotivovaných hráčů, podtržené nekompetentností arbitrů.

Reklama