Hlavní obsah

IAAF přijala pravidlo o startu žen s nadprodukcí mužských hormonů

Mezinárodní atletická federace (IAAF) schválila jako první sportovní organizace nové pravidlo týkající se žen se zvýšenou produkcí mužských hormonů v těle. Přijetí nových regulí, které vstoupí v platnost 1. května, předcházely diskuze a tahanice v kauze jihoafrické mistryně světa na 800 metrů Caster Semenyaové.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Caster Semenyaová se zlatou medailí z mistrovství světa

Článek

Minulý týden doporučil Mezinárodní olympijský výbor takové pravidlo všem sportovním asociacím, IAAF se k tomuto kroku odhodlala hned na nynějším zasedání v Tegu, dějišti letošního mistrovství světa.

Do budoucna se budou moci atletických soutěží účastnit i ženy, které mají zvýšenou tvorbu mužského hormonu (hyperandrogenismus), jeho hladina však nesmí dosáhnout běžné normy pro muže. V opačném případě rozhodne skupina lékařských expertů o tom, zda atletka nemá díky tomu prokazatelnou výhodu proti soupeřkám. Pokud sportovkyně zmešká nebo odmítne podrobné lékařské vyšetření, nebude jí povolen start v soutěžích.

Jihoafričanka Semenyaová po zisku zlaté medaile z Berlína před dvěma lety čelila pochybnostem o jejím pohlaví. Až loni v červnu IAAF rozhodla o tom, že se Semenyaová může dál účastnit atletických závodů mezi ženami.

Reklama

Související témata: