Hlavní obsah

Uzdravený Gebrselassie vyhrál půlmaraton ve Vídni v rekordu

Světový rekordman v maratonu Haile Gebrselassie se po vleklém zranění vrátil vítězstvím. Legendární etiopských vytrvalec vyhrál den před 38. narozeninami půlmaraton ve Vídni v traťovém rekordu 1:00:18.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie

Článek

"Doufal jsem, že bych mohl běžet pod hodinu, ale i tak je to dobré. Je to slušný čas na to, že jsem běžel sám," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v běhu na 10.000 metrů, který loni v listopadu kvůli potížím s kolenem nedokončil maraton v New Yorku.

Poté oznámil konec kariéry, ale o pár dní později rozhodnutí změnil. V únoru měl startovat v maratonu v Tokiu, ale opět ho zlobila kolena a účast zrušil.

Do závodu ve Vídni odstartoval ve skupince deseti vybraných běžců o dvě minuty po elitních účastnících klasického maratonu, které Gebrselassie zhruba za půl hodiny dostihl. "Byl to skvělý formát, ale byl jsem trochu nervózní. Kdybych začal pomalu, mohli by mi utéct, tak jsem se od začátku mačkal," prohlásil. Vítězem maratonu se stal Keňan John Kiprotich v čase 2:08:29.

Vídeňský maratón:
Muži: 1. Kiprotich 2:08:29, 2. Ivuti 2:08:41, 3. Kiplagan (všichni Keňa) 2:09:22.
Ženy: 1. Tolaová (Et.) 2:26:21, 2. Felixová (Portug.) 2:26:30, 3. Aruseiová (Keňa) 2:27:17.

Reklama