Hlavní obsah

Šebrle si na soustředění v Africe dával pozor a vrátil se zdravý

PRAHA

Dobrému zdraví se těší vícebojař Roman Šebrle po návratu ze soustředění v Jihoafrické republice. To se mu za několik posledních let v závěrečné fázi přípravy na sezonu nepoštěstilo. I proto světový rekordman v desetiboji věří, že předposlední rok jeho kariéry mu přinese podobnou radost, jakou prožil v březnu v Paříži po zisku bronzové medaile na halovém mistrovství Evropy.

Foto: Ivana Roháčková

Vícebojař Roman Šebrle

Článek

Soustředění v teple se mu vyplatilo v přípravě na halovou sezonu, proto se do Potchefstroomu opět vydal. "Byla to hlavně všeobecná příprava, technika, běhání bez treter, všechno se podařilo," prohlásil dnes v rozhovoru s novináři na ministerstvu obrany, kde dostal společně s dalšími sportovci Dukly děkovný dopis od ministra Alexandra Vondry.

Nyní bude vzhlížet k obloze, protože zima nesvědčí jeho svalům, které jsou v šestatřiceti letech náchylnější ke zranění. Finální přípravu totiž absolvuje doma na Julisce v Praze. Začít závodit by měl v polovině května. "Ale pokud bude teplo. Jinak to budu oddalovat," nechce se zranit zkraje sezony.

První velký závod bude v Götzisu

První velký závod čeká Šebrleho o posledním květnovém víkendu v Götzisu, kde by rád splnil limit 8000 bodů na MS do Tegu. Závodit bude asi i na vícebojařském mítinku v Kladně. "Zatím vůbec nevím, jak jsem na tom, hlavní cíl je ale zůstat zdravý," zopakoval. "Pak bych chtěl být do čtvrtého místa v letošních tabulkách, abych neměl problémy v zimě s nominací na halu," upozornil na MS pod střechou v Istanbulu.

Celou kariéru si Šebrle v tréninku spíš přidával, ale kvůli vyššímu věku svůj postoj letos definitivně přehodnotil. "Chuť do tréninku a motivaci mám pořád, s tím není problém, jen si musím dávat větší pozor," uvedl. "Dávám si delší pauzy a možná si i někde uberu, což jsem nedělal, spíš jsem si přidával. Jestli to pomůže, to se ukáže dál," přemítal. Důvodem je hlavně věk. "Podíval jsem se do občanky," usmíval se Šebrle.

Bronzový úspěch v Paříži na HME ho nakopl. "Ty výkony mě opravňují k optimismu i pro letní sezonu, kdyby se to povedlo dotáhnout, bylo by to dobré," doufal. Atletiku ale už bere mistr světa, olympijský vítěz a světový rekordman s rezervou. "Je to trochu zavádějící, protože trénuji naplno, ale už to neberu tak úplně smrtelně vážně," upozornil.

Do Afriky i proto vzal na týden svou rodinu. Se synem, dcerou a ženou i trochu cestovali, navštívili také proslulou lví farmu. "Měli tam zrovna dvoutýdenní lvíčata, to bylo pro děti ideální," popisoval Šebrle. Volné chvíli mu opět vyplnil golf. "Aspoň se tam člověk ve volném času nenudí. A na nic jiného nebyl čas," dodal.

Reklama