Hlavní obsah

Marcell má limit na MS ve vrhu koulí i hodu diskem

OLOMOUC

Český vrhač Jan Marcell potvrdil, že má letos životní formu, a na mítinku v Olomouci v neděli splnil hned ve dvou disciplínách přísné A limity mezinárodní federace IAAF pro účast na mistrovství světa. Na srpnovém šampionátu v korejském Tegu bude moci vrhat koulí i házet diskem. Mírnější kritérium, které budou muset ještě potvrdit, mají také další koulař Antonín Žalský a diskařka Věra Cechlová.

Článek

Marcell už na konci dubna v Brně hodil diskem navlas stejný výkon 66 metrů jako dnes, ale tehdy minoritní mítink v Žabovřeskách nebyl na listině závodů, na kterých bylo možné plnit limity. Dnes pětadvacetiletý svěřenec Josefa Šihlavého výkon o metr lepší limitu A zopakoval na mítinku, který se počítá do nového formátu atletické extraligové soutěže.

"Měl jsem z přípravy ještě hodně ztuhlá záda a nemohl jsem se uvolnit, což je pro disk klíčové. Jakžtakž jsem trefil až poslední, šestý hod," řekl Marcell, který na začátku června oslaví 26. narozeniny. V Olomouci závodil jen dva dny po skončení soustředění v Nymburce.

V disku potvrdil třetí místo v letošních světových tabulkách, zhruba o hodinu později se zařadil na osmou pozici mezi koulaři. Náčiní o hmotnosti 7,26 kg poslal do vzdálenosti 20,76 metru a přísné kritérium překonal o 26 centimetrů. K tomu se zařadil na páté místo domácích historických tabulek.

"Úspěchy v kouli jsou překvapením i pro mě. Moje zatuhlost z přípravy zde asi tolik nevadila," konstatoval Marcell, který si osobní maximum vylepšil o 57 centimetrů. Takový výkon naposledy předvedl v roce 2004 Petr Stehlík (20,91).

Ve vrhačském sektoru se dařilo také Žalskému, který předvedl výkon 20,27 metru, což je o 27 cm lepší výkon než limit Českého atletického svazu. Aby měl Žalský jistotu startu v Tegu, musí za dvacet metrů hodit ještě jednou.

Cechlová hodem dlouhým 60,99 rovněž pokořila "pouze" limit ČAS. Bude jej proto muset v nominačním období ještě potvrdit splněním limitu B IAAF, který má stejnou hodnotu jako kritérium ČAS (59,50).

Reklama

Související témata: