Hlavní obsah

Keňa děkuje za boty

PRAHA

Během maratónského Expa v Praze se vybraly tři velké pytle použitých běžeckých bot určených pro běžce v africké Keni. „Děkujeme všem, kdo nám přispěli. Poslouží jim ke startu na tamních závodech, které jsou jakousi branou do světového běhu. To bývá obvykle jedna z mála cest pro mladé Keňany, jak zabezpečit sebe a své rodiny,“ říká Radek Narovec, šéf běžeckého serveru a portálu behej.com, který akci organizoval.

Foto: archiv

Boty pro Keňu.

Článek

„Vybrali jsme celkem 68 párů bot, čistých a vesměs vůbec nebo jen minimálně opotřebených. Kromě výběru na Expu jsme obdrželi i několik zásilek poštou. Další boty již prosím neposílejte, pokud budeme akci opakovat, znovu vám dáme vědět,“ dodává.

Nyní jedná s cestovní kanceláří Adventura, která ochotně vyšla vstříc a pomůže postupně boty do Keni dopravit tak, aby se jako při minulých pokusech někde cestou neztratily. „Běžecké boty jsou v této chudé africké zemi velmi cenným artiklem,“ potvrdila při své přednášce cestovatelka a novinářka Iva Skochová, která přišla s nápadem.

„Když jsem minulý rok strávila týden s keňskými běžci v oblasti Rift Valley, odkud pochází a trénuje většina skvělých vytrvalců a budoucích světových hvězd, prosili mě stále dokola, abych jim poslala běžecké boty. Ty, které u nás vyhazujeme. V Keni se značkové běžecké boty běžně nedají koupit a nebo stojí na keňské poměry neskutečnou spoustu peněz,“ připomenula.

Někteří z dárců zanechali na botách vzkazy pro nové vlastníky. „Zde je dárek od 44leté běžkyně. Užívej si nové boty a napiš mi něco o sobě a tvém běhání,“ píše běžkyně z Moravy. Možná se jednou dočká poděkování od budoucí světové rekordmanky?

Na Expu za přicházeli i běžci z jiných afrických zemí a prosili, abychom tlumočili všem dárcům jejich poděkování. „Podobné akce děláme pro Keňu a jiné země i u nás v Maroku. Je to od vás moc laskavé,“ uvedla jedna z nich z Maroka.

Reklama

Související témata: