Hlavní obsah

Frydrych v Šanghaji triumf z Kataru nezopakoval, skončil šestý

ŠANGHAJ

Oštěpař Petr Frydrych nenavázal na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji na předchozí triumf z Dauhá a ve druhém závodě elitního seriálu obsadil šesté místo. Svěřenec Jana Železného tentokrát nepřehodil ani osmdesátimetrovou hranici, zaostal za ní o 60 centimetrů. Další český vrhač Jakub Vadlejch skončil jedenáctý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpař Petr Frydrych

Článek

Závod vyhrál finský exmistr světa Tero Pitkämäki, který výkonem 85,33 o centimetr překonal Frydrychův vítězný hod z Kataru a zároveň vyrovnal dosavadní výkon roku Sergeje Makarova. O 21 centimetrů porazil norského rivala Andrease Thorkildsena.

Další česká účastnice prestižního mítinku Lenka Masná obsadila čtvrté místo v běhu na 800 metrů. Dosáhla při tom času 2:02,21 minuty a zatím nesplnila normu pro start na mistrovství světa v Tegu. Závod vyhrála Britka Jennifer Meadowsová za 2:00,54.

Nejkratší sprinty ovládli Jamajčané. Mužskou stovku vyhrál při svém letošním debutu bývalý světový rekordman Asafa Powell za 9,95 a jako jediný se dostal pod hranici deseti sekund. "Jsem překvapený, že to bylo pod deset. Nechtěl jsem běžet úplně naplno, ale hodně jsem si věřil," řekl Powell.

Veronica Campbellová-Brownová zvítězila za 10,92 o tři setiny před vedoucí ženou tabulek Carmelitou Jeterovou z USA.

Očekávaný souboj nad vysokými překážkami rozhodl pro sebe k radosti domácího publika Liou Siang a časem roku 13,07 sekundy získal skalp současné jedničky této disciplíny Davida Olivera z USA. Čínský olympijský vítěz z Atén a bývalý světový rekordman ještě od svého návratu po zranění rychleji neběžel.

Zřejmě se mu začala vyplácet nová technika startu se sedmikrokovým náběhem na první překážku. Dosud dělal po startu osm kroků. "Příliš jsem od toho neočekával, byl to spíš pokus," řekl Liou Siang, který ukončil Oliverovu vítěznou sérii 18 závodů. "Prohrál jsem s lepším soupeřem. Nezbývá než přitvrdit v přípravě na další závod," řekl Američan po první porážce od srpna 2009.

O výkony roku se postarali také Keňané Brimin Kipruto na 3000 metrů překážek (8:02,28), Nixon Chepseba na 1500 metrů (3:31,42) a Vivian Cheruiyotová na 5000 metrů (14:31,92) i Jamajčanka Kaliese Spencerová v běhu na 400 metrů překážek (54,20).

Letošní maxima pak vedle Pitkämäkiho vyrovnali výškařka Blanka Vlašičová, jež vstoupila do sezony výkonem 194 cm, a australský dálkař Mitchell Watt, který už podruhé letos skočil 844 cm.

V závodě tyčkařek by se neztratila Jiřina Ptáčníková, která v sobotu přeskočila na přeboru Prahy 451 cm. V souboji na dálku by prohrála jen s Němkou Silke Spiegelburgovou (455).

Reklama

Související témata: