Hlavní obsah

Čtvrtkařská štafeta USA možná přijde o medaile z MS

Zlaté medaile, které na srpnovém šampionátu vybojovali američtí atleti ve štafetě na 4x400 m, možná změní majitele. Člen vítězného týmu Calvin Harrison byl totiž v červnu při národním mistrovství pozitivně testován na modafinil, a jak se ukázalo, byl to již jeho druhý dopingový prohřešek.

Foto: Archiv

Článek

Harrison byl totiž před deseti lety při halovém mistrovství USA juniorů pozitivně testován na pseudoefedrin. Ale zatímco při prvním objevení zakázané povzbuzující substance v kategorii 'lehkého dopingu' hrozí sportovci vyloučení ze závodu, při kterém byl vzorek odebrán, a veřejné napomenutí, opakované přistižení se už trestá dvouletým zákazem startu.

Mezinárodní atletická federace (IAAF) po zveřejnění pozitivního testu na modafinil původně nezpochybnila Harrisonův start na MS, nyní ale šéf lékařské komise Arne Ljungqvist upozornil na deset let starý první případ a Jill Geer, mluvčí amerického svazu, to potvrdil.

Provinění má za sebou i Young

"To by byl už druhý prohřešek a to v případě lehkých stimulantů znamená dvouletý distanc," potvrdil agentuře AP Ljundqvist. "V tom případě nebyl oprávněný startovat na světovém šampionátu a měl by být diskvalifikován," dodal švédský funkcionář.

Harrison v Paříži běžel první úsek finálového závodu, po něm se vydali na trať Tyree Washington, Derrick Brew a Jerome Young, který má za sebou rovněž kontroverzní dopingový případ z roku 1999, který jej měl ve skutečnosti stát účast na olympiádě v Sydney. Harrison letos ve Francii doběhl šestý v individuálním závodě.

Podle Ljungqvista se musí nyní počkat, než americká antidopingová agentura USADA přezkoumá Harrisonův B vzorek z domácího šampionátu. V případě pozitivního výsledku by měla být podle pravidel IAAF vyškrtnuta americká štafeta z výsledků. "O tom už ale musí rozhodnout jiní," řekl Švéd.

Reklama

Související témata: