Hlavní obsah

Rosolová: Kochové bych stačila asi tak dvě stě metrů

Michal OsobaPrávo

Loni Denisa Rosolová na Zlaté tretře ohromila atletický svět, když při své velké čtvrtkařské premiéře zdolala všechny soupeřky včetně vítězky OH Ohuruoguové. Letos ověnčená titulem halové mistryně Evropy vyzve i další hvězdu této disciplíny – Američanku Richardsovou.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Denisa Rosolová

Článek

Dokážete odhadnout, jestli se vaše forma blíží té loňské?

Uvidím po sobotní extralize, kde mě čeká dvoustovka. Ale nemělo by to být zlé, teď jsem běžela v Sušici a nebylo to o moc horší než loni, a to jsem měla za sebou třítýdenní soustředění v Nymburce.

Dostala jste od trenérky hodně zabrat?

Hlavně předtím v Africe. To jsme dostaly zabrat vůbec nejvíc, co běhám. Během tří týdnů, v nichž byly i volné dny, jsme naběhaly přes 130 kilometrů, což je docela dost. Ale ty tréninky mě bavily.

Vaše tréninkové parťačky Klučinovou i Bergrovou trápí zranění, vy jste vydržela fit?

Mám problémy od pádu na překážkách před Paříží. Pořád mě trápí kostrč a jde to do zadních stehen. Natahují se a bolí. V Africe to vůbec nebolelo, ale v Nymburce jsem si musela dát po prvním rychlostním tréninku tři dny volno a fyzioterapeut v Praze mě dával do kupy.

Jak se těšíte na souboj s Richardsovou při Zlaté tretře?

Je to můj vzor, jedna z nejlepších čtvrtkařek současnosti. Obhájit vítězství bude pěkně těžké...

Už jste někdy s Richardsovou běžela?

Ještě nikdy, tak se na to těším. I na to, že tam budou všechny legendy čtvrtky (organizátoři pozvali Kratochvílovou, Netoličkovou, Kochovou i Szewinskou – pozn. red.). Jarmilu a Táňu vídám pravidelně, s paní Kochovou jsem se ještě nepotkala, bude to pro mě čest. Viděla jsem jen na YouTube ten její světový rekord.

Co jste si říkala, když jste viděla, jak zvládla čtvrtku za 47,60?

Přišlo mi, že bych jejímu tempu stačila 200 metrů a odpadla bych. Možná 250 bych zvládla.

Kdy naposledy jste se viděla s Jarmilou Kratochvílovou?

Asi před deseti dny na mítinku mládeže v Kolíně, kde jsme byly ambasadorkami. Byli tam i junioři a ti devatenáctiletí kluci mi vykali. To mě zaskočilo (usmívá se).

Bude pro vás složité se v Ostravě nepřehecovat v takové konkurenci, navíc před zraky těchto legend?

Soupeřky jsou taky lidi a ty legendy snad nebudu vnímat. Budu si říkat, že jsou třeba zrovna na rautu... Já spíš vždycky rozbíhala čtvrtku pomalu, jen loni na Tretře se mi to povedlo. Musím se domluvit s manažerem, vedle koho poběžím, a snad nejsem takový blázen, abych to rozběhla extrémně rychle.

Reklama