Hlavní obsah

Šebrle: Myslím, že ještě nějakou dobu ten rekord nikdo nepřekoná

Přesně před deseti lety padla meta atletické všestrannosti. Na nejslavnějším vícebojařském mítinku v rakouském Götzisu pokořil Roman Šebrle o 26 bodů jako první hranici 9000 bodů. Rekord stále platí, kvůli zranění však jeho jubileum Šebrle na víkendovém mítinku neoslaví.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Desetibojař Roman Šebrle už deset let drží světový rekord.

Článek

Jak dobře si s desetiletým odstupem vybavíte ty dva dny?

Mám to v paměti pořád. Spoustu závodů jsem zapomněl, ale ty hlavní si pořád pamatuju. Hlavně tu patnáctistovku, vím, že dost bolela, ale euforie byla větší. Je to tak dávno, až mi připadá, že to ani tolik nebolelo. Když jsem dobíhal a viděl jsem, jak skáčou ty desetiny, projelo mi hlavou, že jsem to dokázal. Byl to moc příjemný pocit.

Co vám teď rekordní výkon připomíná?

Doma mám plaketu od IAAF a takový hezký pohárek.

Oslavíte kulaté jubileum vašeho rekordu?

To asi ne. Mrzí mě, že to nemůžu kvůli zranění oslavit přímo v Götzisu, přece jen už se tam jako závodník moc nepodívám.

Když jste tehdy rekord vytvořil, napadlo vás, že vydrží celé desetiletí?

Tehdy jsem o tom nepřemýšlel, spíš jsem si říkal, že ho ještě vylepším já. Je vidět, že to není žádná legrace, i když Bryan Clay na něj určitě měl.

Kam jste cítil, že můžete hodnotu ještě posunout?

Myslel jsem, že bych se mohl dostat k 9100 bodům. Ale to jsem si jen myslel, nikdy jsem se k tomu nepřiblížil, i když některé roky jsem ještě mohl.

Jste rád, že vám primát pořád patří?

Říká se, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, ale příjemné to určitě je.

Kolik let ještě podle vás můžete vydržet v čele světových tabulek?

Řekl bych, že můj výkon ještě nějakou dobu nikdo nepřekoná. Letos si myslím, že to nebude. Všechna čest, co předvedl Ashton Eaton letos v hale, ale tam je to trochu něco jiného. Během dvou tří let by se ale na ten svěťák dostat mohl.

Bryan Clay už ne?

Přál jsem mu to, ale už prošvihl nejlepší chvíli. Má tři děti, vyhrál olympiádu i mistrovství světa, má všechno, co si přál, tak se mu motivace bude hledat těžko. Fakt teď vidím jako potenciálního nového rekordmana jen Eatona, je jediný, kdo na to má.

Vy teď můžete atakovat veteránský světový rekord 8241 bodů Američana Janvrina…

To mě neláká. Spíš bych chtěl ukázat, že ještě na nějaký dobrý výkon mám, na takový, abych z něj měl radost. A když jsou dobré body, může z toho být i medaile.

Historické tabulky desetiboje
Roman Šebrle (ČR)
9026 bodů Götzis 2001
Tomáš Dvořák (ČR)
8994 bodů Praha 1999
Dan O'Brien (USA)
8891 bodů Talence 1993
Daley Thompson (Brit.)
8847 bodů Los Angeles 1984
Jürgen Hingsen (Něm.)
8832 bodů Manheim 1984

Reklama

Související témata: