Hlavní obsah

VIDEO: Zdálo se mi, že jsem s českým týmem porazil Kanadu ve finále hokejového MS, říká Bolt

Ani jeho tiskové konference nenudí. Stejným showmanem jako na trati je Usain Bolt i před novináři. I v Ostravě před Zlatou tretrou póza střídala pózu, bavil se tím, jak fotografové hltají každé jeho gesto. Jen když měl přečíst v češtině pasáž ze své knihy „Můj příběh“, po krátké snaze svoji snahu vzdal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Běžec Usain Bolt na tiskové konferenci před Zlatou tretrou

Článek

V knize popisujete i to, jak vám na Jamajce nechtějí prodat motorku, abyste se nezranil. Už jste uspěl?

Ne. Šel jsem tam do obchodu a prohlížel si motorky. Prodavač na mě vystartoval, co prý dělám. Tak jsem mu odpověděl, že se jen koukám, a on zareagoval: „Já ti stejně žádnou neprodám, chci, abys ještě hodně dlouho běhal a nic se ti nestalo.“ (úsměv)

Při pohledu na vaše bicepsy je znát, že jste zesílil. Trávíte teď více času v posilovně?

Určitě, až mě trenér musel krotit. Letos poprvé se posilování věnuju seriózně, proto jsme teď větší. A také mi to pomohlo na záda, s nimiž jsem měl problémy.

Běžec Usain Bolt na tiskové konferenci před Zlatou tretroufoto: Právo/Jan Handrejch

Vloni jste říkal, že si vybíráte oddechovou sezónu. Jak důležitý je pro vás letošní rok?

Tento a příští jsou pro mě klíčové. Vždy jsem říkal, že chci být legendou a k tomu je třeba, abych obhájil své tituly letos na mistrovství světa a za rok na olympiádě.

Při svém prvním startu sezóny ve čtvrtek v Římě jste ale působil trochu nervózně…

Běžel jsem závod po devíti měsících, nervózní jsem byl hodně. Taky to tak vypadalo, pokazil jsem tam snad všechno, co jsem mohl, a trenér se mě po závodě ptal, jestli jsem nezapomněl běhat…

Tam jste běžel 9,91. V Ostravě by to tedy měl být lepší výkon?

Určitě! Ale Steve Mullings (držitel nejlepšího letošního času 9,89 s – pozn. red.) vypadá letos výborně. Pochází stejně jako já z oblasti Trelawny, tak je jasné, že to je výborný sprinter. (usmívá se)

Usain Bolt při tréninku na Zlatou tretrufoto: Právo/Jan Handrejch

Loňská porážka od Tysona Gaye ze Stockholmu vás už nebolí?

To ne, minulý rok pro mě byl vážně odpočinkový. Ani letos se nebudu soustředit na Tysona, je tu dost kvalitních sprinterů na to, abych se koncentroval jen na jednoho.

Na dvoustovce se v Ostravě představí váš tréninkový partner Yohan Blake. Nebojíte se, že vás připraví o rekord mítinku 19,83?

Jsme velcí kamarádi, v tréninku se proháníme, trénujeme hlavně společně starty. Nemyslím, že by dvoustovka byla jeho tratí, ale zrovna na obědě jsme se bavili, že mi rekord může vzít.

V Ostravě jste už popáté, co vás sem tak přitahuje?

Strašně rád se sem vracím, dokonce i počasí letos vypadá výborně, takové tady nepamatuju. A včera jsem tu měl sen. Zdálo se mi, že jsem s českým hokejovým týmem ve finále mistrovství světa porazil Kanadu.

Mimochodem, víte, že česká halová mistryně Evropy na čtvrtce Denisa Rosolová se narodila ve stejný den jako vy? Takové vaše české atletické dvojče…

Fakt? A taky měří 196 centimetrů? (směje se) Šťastná to dívka.

Reklama

Související témata: