Hlavní obsah

Fotbal a atletika na jednom stadiónu? Složitá, ale nevyhnutelná symbióza

Michal OsobaPrávo

Pražská Juliska, Vítkovice a Plzeň. Stadióny, které v minulosti dokázaly zaplnit elitní fotbalové souboje i dramatické atletické bitvy. V areálu čerstvých ligových mistrů z Plzně už musela atletika ustoupit a odstěhovat se, náročné společné soužití s prvoligovými týmy si vyzkoušejí i na Dukle a v Ostravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce plzeňského stadiónu

Článek

Štruncovy sady fotbalovým příznivcům nemohly vyhovovat. Na hlavní tribunu aby si divák bral dalekohled, v rozlehlém areálu fanoušci těžko mohli vytvořit kotel. Naopak atletické domácí šampionáty v letech 2004 a 2008 měly výbornou kulisu.

V Plzni už vyjely bagry

Vedení města vyšlo vstříc fotbalovému klubu, po skončení ročníku na stadión vjely bagry a Štruncovy sady budou jen fotbalové. Atletům město slíbilo vznik skromnějšího stánku ve Skrvňanech na kraji města.

Soužití na západě Čech v minulosti nebylo optimální, na vyhřívaný trávník se vrhači dostali jen zřídka a přes nelibost fotbalových funkcionářů. „Takže plzeňští atleti jsou nakonec vcelku spokojeni, já méně. Stadión měl kvalitní rozcvičovací zázemí a jako jeden z mála byl připraven k dalšímu dobudování,“ mrzí předsedu Českého atletického svazu Libora Varhaníka.

I Dukla hraje na stadiónu s atletickou dráhou.foto: Právo/Jan Handrejch

Od podzimu se fotbalová první liga vrací na Julisku, pokud včas proběhnou všechny nutné úpravy. Pocítí to atleti? „Snadné to nebude, vstřícnost by měla být oboustranná, ale ta spolupráce u nás zatím funguje. Chci uhlídat, aby se atleti nemuseli nijak uskromňovat,“ slibuje ředitel armádního sportovního centra Dukla Jaroslav Priščák.

„Domluvili jsme se, že rekonstrukce proběhne až na podzim po mistrovství republiky družstev, které 17. září pořádáme, když už budou mít atleti po sezóně,“ vítá šéftrenérka atletů Kateřina Janků. „A vybere se systém vyhřívání, který bude hluboko v trávníku, a tak by tím ani vrhači neměli být nikterak omezeni,“ doplňuje bývalá úspěšná tyčkařka, že i světová oštěpařská rekordmanka Barbora Špotáková bude moci dál trénovat na ploše Julisky.

V letech 2012 a 2013 se však zřejmě z Julisky na Strahov vrátí Memoriál Josefa Odložila, neboť již začala kompletní rekonstrukce budovy lázní, která skončí až na podzim 2013.

Po příští sezóně se i dějiště největšího českého atletického mítinku Zlatá tretra stane opět prvoligovým stadiónem. Do Vítkovic má z Bazalů namířeno Baník, i zde se chystá přestavba areálu. „Pro atletiku je to dobře. Baníkovci by samozřejmě radši měli stadión pro sebe, ale je těžké z městského rozpočtu ufinancovat všechno,“ líčí Varhaník.

Jednají i předsedové

Narážejí tak na sebe současný trend fotbalových stánků bez atletických drah a ekonomickou situaci, která často nedovoluje podporovat stadióny pro oba sporty zvlášť. „Ta symbióza je složitá, jednáme o tom i s předsedou fotbalového svazu Ivanem Haškem. Někde se dají hledat kompromisy, jinde je to složitější, ale řeší to i v ostatních zemích,“ říká Varhaník.

Vzájemné soužití vyžaduje kompromisy. Fotbalistům se určitě nelíbí stopy, které za sebou v trávníku zanechávají disky či oštěpy, atleti se zase obávají o běžecké ovály při pyrotechnických hrátkách radikálních fanoušků. Certifikovanou dráhu pro akce typu mistrovství Evropy družstev totiž v Česku mají jen čtyři stadióny – Strahov, Třinec a právě Juliska s Vítkovicemi. „Samozřejmě tam to riziko poškození je, bohužel to dnes není nic výjimečného. Ale to asi těžko ovlivníme,“ krčí rameny Janků.

Reklama