Hlavní obsah

Semenyaová se prý atletikou opět baví a chce vyhrát MS

EUGENE

Mistryni světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaovou opět baví atletika. Jihoafričanka, která po světovém šampionátu v roce 2009 podstoupila zdlouhavé testy pohlaví, se prý sportem zase baví s věří, že by mohla letos v Tegu svůj triumf z Berlína obhájit. Na bazén v plavkách si však netroufá.

Foto: ČTK/AP

Caster Semenyaová na mítinku v Berlíně

Článek

"Už zase můžu dělat to, co mě baví a užívat si život. Mohu sportovat, běhat a závodit," prohlásila dvacetiletá atletka. "Jen plavat jsem už hodně dlouho nebyla," přiznala v rozhovoru pro agenturu Reuters. Po šampionátu v Berlíně, kde jasně vyhrála v osobním rekordu 1:55,45 minuty, musela podstoupit sextesty, neboť se objevily spekulace o jejím skutečném pohlaví. Semenyaová rok nesměla závodit.

K atletice se studentka univerzity v Pretorii vrátila 15. července loňského roku ve finském městě Lappeenranta. Od té doby se nedokázala dostat na svou úroveň před dvěma lety. "Chybí mi závody," vysvětlovala před mítinkem Diamantové ligy v Eugene, který je jejím druhým startem v sezoně. "Rozhodně ten celý případ pro mě není noční můrou, protože jsem to vybojovala a zase budu žít svůj život," prohlásila.

Přiznala však, že takřka dva roky s následky spekulací o vyšší hladině mužských hormonů v těle bojovala. "Protože jsem viděla, jak ostatní závodí a běhají. To bylo frustrující. Nevadilo mi, co o mě říkají ostatní, to neřeším," ujistila. "Běhání je můj život, když mohu závodit, jsem šťastná," prohlásila žena, která v mládí zkoušela fotbal, karate i box. "Ale běhání je o něčem jiném. Chci být nejrychlejší ze všech," vysvětlila.

Nyní prý pracuje na tom, aby v Tegu obhájila svůj titul mistryně světa. "Mám na to klid, žiju zase svůj život," řekla. Její výkonnost ale není na nijak vysoké úrovni. Letos se představila již na mítinku v Dakaru, kde zaběhla čas 2:00,61. Loni se dostala na výkon 1:58,16. "Psychicky jsem na tom dobře, jen musím ještě zapracovat na fyzičce," prohlásila.

Spekuluje se o tom, že by na olympiádě v Londýně chtěla běžet osmistovku i patnáctistovku. Sama atletka to však nechtěla potvrdit. "Ona se nikdy nevzdá. Je ochotna v tréninku podstoupit jakoukoliv bolest, jen aby vyhrála. Je to možné," naznačil její kouč Michael Seme. "Ještě ale nejsem tak dobrá, jak bych chtěla," dodala atletka.

Reklama