Hlavní obsah

Sprinter Gay poběží na MS jen stovku. Na dvojnásobné trati se s Boltem neutká

RALEIGH

Američan Tyson Gay asi vyzve Jamajčana Usaina Bolta na mistrovství světa v Tegu k souboji jen v běhu na 100 metrů. Trojnásobný mistr světa z roku 2007 měl v přípravě zdravotní problémy a plánuje, že na americkém šampionátu se soustředí jen na nejkratší sprint a nepoběží dvoustovku, čímž se na tuto trať pro MS nekvalifikuje.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Americký sprinter Tyson Gay na MS dvoustovku nepoběží.

Článek

"V tréninku jsem měl hodně výpadků kvůli kyčli a dalším věcem, a proto je složité říci, kdy dvoustovku poběžím. Tak na devadesát procent to teď nebude," řekl Gay před americkým mistrovstvím, které se uskuteční 23. až 26. června v Eugene.

Gay je letos nejrychlejší mužem planety na stovce, kterou začátkem června na mítinku v Clermontu zaběhl za 9,79 sekundy. Se světovým rekordmanem Boltem, který má v této sezóně na kontě zatím čas 9,91, by se měl utkat až v Tegu, kde bude Jamajčan obhajovat tři tituly z Berlína.

Hraje prý taktickou hru

Kvůli absenci na dvoustovce byl Gaye nařčen, že hraje taktickou hru, aby byl fit na souboj s Boltem na stovce. "Jenom já vím, kolik jsem toho vynechal a nic nepředstírám. Běhám srdce a přes bolest," řekl Gay.

Poprvé ucítil bolest v noze v květnu v Manchesteru a zranění se zhoršilo po návratu do jeho tréninkového kempu na Floridě. Bolest se prý přesouvala od paty, do kolena a do kyčle, a proto musel odpočívat. "Skoro celá pravá strana mého těla se mnou nechtěla spolupracovat, což bylo nepříjemné," řekl osmadvacetiletý sprinter.

Na mistrovství světa v Ósace v roce 2007 vyhrál Gay oba sprinty a štafetu. Předloni skončil na MS v Berlíně druhý na stovce za Boltem a z dvoustovky odstoupil. Na olympiádě v Londýně 2012 plánuje startovat na obou tratích.

Reklama