Hlavní obsah

V Oslu cítil běžec Holuša křivdu, na Julisce poběží o dovolenou u moře

Ve čtvrtek Oslo, v sobotu Göteborg, v pondělí Praha. Pořádně nabitý program má nejlepší český běžec na středních tratích Jakub Holuša. Svůj mítinkový trojboj zakončí v pondělí večer na Julisce při Memoriálu Josefa Odložila a motivaci mu navyšuje speciálně vypsaná odměna od ředitele mítinku Miroslava Ševčíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Běžec Jakub Holuša

Článek

Jak jste byl spokojen se svými výkony na severu Evropy?

S Oslem vůbec. Všude se objevilo, že jsem byl devátý za 3:40, jenže mně se tam běželo velice dobře. Držel jsem se na přední pozici, ale asi 180 metrů před cílem mě někdo podkopl, já spadl na zem a přehnalo se přese mě osm lidí. Jinak si myslím, že bych tam klidně mohl běžet pod 3:37, horší čas než ten vítěz bych neměl.

Na osmistovce v Göteborgu jste si ale časem 1:46,26 a splněným B limitem pro mistrovství světa spravil chuť, ne?

Šel jsem do toho naplno, vepředu byli dva vodiči, já si vybudoval dobrou pozici. I když dost foukalo, tak z toho byl slušný čas, líp už to nešlo, s vítězem jsem prohrál o devět setin. Byl to spíš tréninkový závod, nebyli tam žádní diváci, navíc jsem ten čtvrteční mítink cítil v nohách. Takže velké rezervy tam určitě ještě jsou.

S Odložilovým memoriálem absolvujete tři závody během pěti dnů. Zažil jste v kombinaci s cestováním někdy tak nabitý program?

Takhle asi ne, na šampionátech jako v Dauhá se tři závody běhávají, ale tam odpadá cesta. A já z Göteborgu cestoval přes Frankfurt, kde jsem strávil pět hodin na přestupu. Ale nějak to zvládnout musím, Odložilův memoriál je pro mě srdeční záležitostí.

Navíc pro vás ředitel mítinku vypsal speciální prémii, pokud pokoříte osobní rekord Josefa Odložila 3:37,60. Je to pro vás hodně motivující?

Určitě, zvlášť když vím, že v Oslu bych to běžel, nechci říct s prstem v nose, ale kontrolovaně. Snad předvedu, že to umím, i v Praze, ale uvidím, co udělá únava. Asi to bude bolet, ale pokusím se držet vpředu.

O výši prémie řekl ředitel Ševčík jen to, že by se za ni dala pořídit dovolená na jachtě. Využil byste ji tak?

Nevím, jestli přímo na jachtě, ale k moři bych po sezóně určitě chtěl jet zregenerovat, když se vlastně deset měsíců nezastavím. Vydělat si na dovolenou je motivace, ale pro mě je ještě větší výzvou zaběhnout nějaký dobrý čas a potvrdit limit z Göteborgu. Peníze jsou až druhá věc.

Dlouho hrozilo, že v pondělí ochromí pražskou dopravu stávka. Zkomplikovalo by vám to cestu na Julisku?

To ne. Sice už tam nebydlím, ale přesunul jsem se do Suchdola. Tak bych mohl jet i na kole, je to z kopce. (úsměv)

Zatím střídáte půlku i patnáctistovku, k jaké trati budete směřovat letní sezónu?

Na mistrovství Evropy družstev ve Stockholmu poběžím půlku, pak si s manažerem sednu a pobavíme se o tom. I na mistrovství světa bych chtěl běžet půlku, jedině kdybych na patnáctistovce běžel pod 3:35,50, mělo by smysl o ní uvažovat.

Reklama