Hlavní obsah

Špotáková ani po triumfu na Julisce nejásala. Úplně spokojená jsem byla jen v Pekingu, říkala

Michal OsobaPrávo

Na čtvrtý pokus se dočkala. Česká oštěpařka Barbora Špotáková při pondělním Odložilově memoriálu v Praze na Julisce dosáhla letos poprvé na vítězství, navíc ve svém nejlepším výkonu sezóny 65,77 metru.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér Jan Železný radí Barboře Špotákové, jak na triumf na Odložilové memoriálu.

Článek

Ulevilo se vám, že jste se dočkala prvenství?

Kdybych tady nevyhrála, byla bych hodně naštvaná. Ale úplně spokojená nejsem nikdy, to jsem byla snad akorát po olympiádě v Pekingu. Tady byly ideální podmínky, mohla jsem hodit dál.

Proč to tedy nevyšlo?

Byly tam vyrovnané hody, jenže žádný neulítl. Je to ale příslib do budoucna, že je to pořád lepší a přidávám centimetry. Třeba se to na konci srpna doplazí k té sedmdesátce.

Na poslední pokus jste se hecovala, že chcete těch pětašedesát metrů přehodit?

Říkala jsem si, že musím. V rozcvičování jsem házela šedesát úplně lehce, ale pak jsem měla problémy s technikou, tak jsem v posledním pokusu chtěla hodit nejlepší světový výkon sezóny (65,89 m – pozn. red.). Nakonec nechybělo moc, byl to pěkný uvolněný hod, jen už jsem neměla tolik energie jako na začátku. Kdybych to takhle udržela ve druhém pokusu, hodila bych sedmašedesát metrů určitě. Ale vytrvám a budu trpělivě přidávat centimetry.

Cítíte tedy, že forma postupně přichází?

Třeba Obergföllová nebo Abakumovová jsou vždycky dobře silově připraveny a těží z toho, já se potřebuju uvolnit a během sezóny se postupně zlepšuju. Měli jsme teď docela dobrý trénink, ale ještě jsem to úplně nepřenesla do závodu. Musím to předvést v sobotu na mistrovství Evropy družstev, kde budou všechny a důležitý bude každý bod.

Vyhovovalo vám, že na Julisce nebyla taková konkurence jako při vašich předchozích startech?

Asi ano, byly tu kvalitní soupeřky, ale ne úplná špička, kde je rivalita obrovská. Navíc to je domácí stadión, tady mě závody vždycky dobře naladí.

Reklama

Související témata: