Hlavní obsah

Šebrle jde do boje se světovou špičkou. Největším soupeřem bude mé tělo, říká

Natržený zádový sval z úvodu května výrazně srazil ambice Romana Šebrleho před vícebojařským TNT-Fortuna mítinkem, který začíná v Kladně ve středu v 11.30. Loňský rok, kdy odstoupil po pár metrech úvodní stovky, by se však podle něj opakovat neměl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Desetibojař Roman Šebrle nemyslí v Kladně na vítězství.

Článek

Už je zdravotní problém zažehnán?

Předpokládám, že ano, vyzkoušel jsem si, že řadu disciplín můžu jít naplno.

Některé ještě ne?

Některé jsem nestihl pořádně otestovat. Před čtrnácti dny jsem začal běhat naplno, kouli a disk jsem si vyzkoušel na konci minulého týdne, ale tyčku a překážky jsem ještě nešel.

Budete se podvědomě šetřit?

To v závodě moc nejde, snad jen překážky půjdu trochu opatrněji.

Když se podíváte na startovní listinu, kdo pro vás bude největším soupeřem?

Největším soupeřem bude mé vlastní tělo. Rozhodně nepomýšlím na vítězství, konkurence je tu špičková, kromě Američanů celý desetibojařský svět. Chci to přežít ve zdraví a co nejlépe se nachystat na Evropský pohár nebo na mítink v Ratingenu.

Obě hlavní hvězdy kladenského desetiboje loni sice skončily už v první disciplíně, s chutí se ale ujaly role komentátorů. Vlevo Roman Šebrle, vpravo Bryan Clay.foto: ASC Dukla

Další závod byste absolvoval i v případě splnění limitu pro mistrovství světa?

Kdybych tu udělal ostrý limit 8200 bodů, už bych desetiboj nešel. Ale vzhledem k tomu, že jsem tři týdny nic nedělal, což musí být znát, divil bych se tomu.

Dokážete odhadnout, kolik procent výkonnosti vám zranění sebralo?

Nedokážu. Psychicky jsem s tím srovnaný, ale znát to musí být na každé disciplíně. Vždyť třeba kouli a výšku jsem si zkusil naplno jednou…

Strašák loňského roku a odstoupení hned na stovce v hlavě nemáte?

To bylo úplně jiné, stehno mě bolelo pořád a měl jsem obavy, jestli to vydrží. Teď už to tři týdny necítím vůbec, tak můžu závodit naplno.

Těší vás, že se vám bodově začíná přibližovat krajan Adam Sebastian Helcelet?

Konečně někdo, bylo na čase. Udělal výborný výkon v hale, z něhož by měl venku posbírat 8000. Závodil kvalitně na republice, čekám, že se teď ještě o 100 nebo 200 bodů zlepší. Jsem rád, čím víc kluků mi bude šlapat na paty, tím lépe pro fanoušky českého desetiboje.

Vy jste tréninkovou pauzu dokázal využít ke studiu s úspěšným koncem…

Učení bylo jediné, co jsem stihl, dodělal jsem si bakalářský titul (ze sportovního managementu na Vysoké škole báňské – pozn. red.). Ale kdybych před třemi lety věděl, jaká to bude dřina proti desetiboji, tak bych si to snad rozmyslel (úsměv).

Reklama

Související témata: