Hlavní obsah

Olomouc se chystá na půlmaraton, startovat bude na 2000 běžců

OLOMOUC

Olomoucká rodačka a elitní domácí vytrvalkyně Petra Kamínková či vítěz loňského pražského maratonu Keňan Eluid Kiptanui se postaví v sobotu na start Olomouckého půlmaratonu. Společně s nimi poběží centrem města, olomouckými parky i důležitými komunikacemi na 2000 dalších závodníků, z toho 300 ze zahraničí. Pořadatelé doufají, že vítězný čas by se na jednadvacetikilometrové trati mohl pohybovat kolem 61 minut. Vítězem loňského ročníku byl Keňan Joseph Maregu s časem 1:03:20.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maratón - ilustrační foto

Článek

"Půlmaraton poběží dohromady 14 národností. Z cizinců převažují závodníci ze Slovenska, Polska, Itálie, Španělska a Francie. Nechybějí však ani běžci z Japonska, Austrálie, Mexika, Nového Zélandu či z Jamajky," řekl dnes novinářům marketingový ředitel závodu Jiří Nečásek. Podotkl, že na start se postaví mimo jiné i fotbalisté olomoucké Sigmy či olomoucké extraligové volejbalistky.

Na velkou podporu olomouckých fanoušků se může spolehnout favoritka závodu Kamínková. "Letos jsem tomu přizpůsobila tréninkový plán i závody," uvedla. Doplnila, že podle počtu trénujících lidí v ulicích města si myslí, že chystaný půlmaraton Olomouc rozpohyboval. Největšími konkurentkami Kamínkové budou Netsanet Achamová z Etiopie a Pamela Lisorengová z Keni.

Do Olomouce dnes ráno dorazil také vítěz loňského Pražského maratonu Eliud Kiptanui. Novinářům řekl, že jeho cílem je zaběhnout trať pod hodinu.

Mezi soutěžní disciplíny vedle půlmaratonu, kterého se zúčastní zhruba o 20 procent více závodníků než loni, patří i desetikilometrová trať a štafeta. Kromě toho se závodu mohou zúčastnit rodiny s dětmi, pro něž je připravena trasa o délce 2,5 kilometru. Loni se zúčastnilo zhruba 600 až 700 osob, letos se očekává zhruba 1000 běžců. "Letos se půlmaratonu účastní o 400 lidí více než loni, počítáme, že příští rok by to bylo o 25 možná 30 procent navíc," uvedl předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.

Olomoucký půlmaraton přinese obyvatelům a návštěvníkům i dopravní omezení. Závod odstartuje v 19:00 na Horním náměstí, dopravní omezení začnou už o několik hodin dříve a potrvají do půlnoci. Od sobotního poledne bude lidem k dispozici bezplatná linka 800 333 435, na níž získají informace o dopravě. Po celý den bude pro automobily uzavřeno Horní náměstí. Od 17:00 pak například ulice Pavelčákova, třída Svobody, 17. listopadu, Kosmonatutů nebo část Jeremenkovy. Podrobný přehled je dostupný na www.olomouckypulmaraton.cz. Závodu se přizpůsobí i MHD.

Krajské město Olomouc se po tomto závodu chystá na další velkou sportovní akci, kterou je pátý ročník letní dětské olympiády. Ve městě se bude příští týden pohybovat na 4300 sportovců, kteří poměří své síly ve více než dvou desítkách sportů. Podle organizátorů jde nejen o největší sportovní akci Olomouckého kraje, ale počtem účastníků i o dosud nejrozsáhlejší českou dětskou olympiádu.

Reklama

Související témata: