Hlavní obsah

Vítr pomohl na Jamajce sprinterům k časům pod 9,9 už v rozběhu

EUGENE/KINGSTON

Bez překvapení začaly na domácích atletických šampionátech sprinterských velmocí USA a Jamajky boje o účast na MS v královské disciplíně mužské stovce. Už rozběhy přinesly časy hluboko pod deset sekund, v Kingstonu k tomu ale běžcům pomohl silný vítr v zádech přes tři metry za sekundu. Tréninkový partner Usaina Bolta Yohan Blake v těchto podmínkách vyhrál za 9,83.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Yohan Blake (vpravo) na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

Jen o tři setiny pomalejší byl Michael Frater, bývalý světový rekordman Asafa Powell dosáhl času 9,99 a mezi vítězi rozběhů byli i další dva kandidáti na tři volná místa v nominaci Steve Mullings (10,13) a Nesta Carter (10,05). Bolt na šampionátu nestartuje, na MS má jako obhájce prvenství účast jistou.

Jeho americký rival a vicemistr světa Tyson Gay zahájil národní kvalifikaci v Eugene velmi pomalým startem, s postupem ale lídr letošních tabulek problémy neměl. V rovněž neregulérním větru doběhl v čase 10,01 druhý za Ivorym Williamsem (9,95). "Závod byl dobrý, start pomalý. Byl jsem dost nervózní, nechtěl jsem ulít," přiznal strach z pravidla o vyloučení po nepovedeném startu. Také si nechal ošetřit kyčel, se kterou měl v přípravě problémy.

O pět setin pokořil desetisekundovou hranici i Mike Rodgers. Svůj rozběh bez problémů vyhrál také navrátilec z dopingového trestu Justin Gatlin a jeho čas 10,08 byl šestý nejlepší.

O třech medailistech a účastnících MS se rozhodne v pátek, kdy jsou na programu semifinále a finále.

Reklama