Hlavní obsah

Úspěchy běžkyň přilákaly i Sudovou, další už trenérka odmítá

PRAHA

Vloni byla Martina Blažková zvolena atletickou Trenérkou roku a k obhajobě vítězství má našlápnuto i nyní. Její elitní svěřenkyně Zuzana Hejnová s Denisou Rosolovou sbírají jeden vavřín za druhým, do Tegu se ve Stockholmu nominovala i čtvrtkařská štafeta složená výhradně z její skupiny, a tak je i vystudovaná právnička z Pardubic v jednom kole.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová si vyzkoušela atletickou přípravu

Článek

Recept jejího trenérského úspěchu chtějí poznat i zástupci ostatních sportů. „Je pravda, že se zájem o mě zvedl, když se holkám daří. V atletice i mimo ni,“ přiznává Blažková, jejíž skupina si přezdívá Rychlý holky.

Naposledy si její přípravu vyzkoušela lyžařka v boulích Nikola Sudová. Dopoledne rychlost na dráze, od třicítek po stovky, švihadlo, odpoledne hodina a půl v posilovně. „Docela dřina,“ okomentovala náročný program dvojnásobná medailistka z mistrovství světa.

„Spolupracovali jsme od půlky dubna na kondiční přípravě, běhání a posilování. Potkala se s holkama v Nymburce, ale neběhala s nimi, jsou to úplně jiné sporty,“ popisuje Blažková.

„Je šikovná, ale asi s tou kondicí měla začít dřív než v devětadvaceti letech. Na druhou stranu už udělala obrovský kus práce a do další olympiády je dost času,“ připomíná trenérka. Teď už se Sudová věnuje skokům v akrobatickém centru ve Štítech. „Ale jsme domluveny, že když se to osvědčí, budeme spolupracovat dál a Nikola zase přijede,“ říká Blažková.

Nejnáročnější trénink by nezvládla

Ten nejnáročnější objemový trénink, po němž jsou zničené i Rosolová, Hejnová a spol., by ale lyžařka nezvládla. „Ona nepotřebuje vytrvalost, na svahu je 30 sekund, spíš odrazovou sílu a výbušnost. Ale když budeme trénovat pravidelně, může s holkama držet krok,“ věří.

Sudová není jediným sportovcem, kterému Blažková vylepšuje fyzickou kondici. „Pomáhám i squashistům a tenistům. Ale spíš radami, co je třeba. Na samotné trénování už kvůli holkám nemám čas,“ přiznává. Její skupina však nemusí mít obavy, že by Blažková dala přednost finančně lukrativnější práci kondiční trenérky. „Další sportovce už bych nestíhala. Atletika mě dostala tam, kde jsem, tak to nebudu měnit ani kvůli financím. Určitě ne,“ ujišťuje.

Reklama