Hlavní obsah

Už běhám ukrutnou rychlostí, hlásí Svoboda. Startu v Koreji dává 50 procent

V březnu překážkář Petr Svoboda jásal poté, co v Paříži získal halové evropské zlato, o dva měsíce později byl psychicky téměř na dně, když se mu po zranění chodidla ze soustředění na Kanárských ostrovech začala rozplývat celá venkovní sezóna s mistrovstvím světa v jihorejském Tegu. Po včerejšku se mu optimismus začal vracet.

Foto: Petr Horník, Právo

Překážkář Petr Svoboda

Článek

Vyšetření na sonografu vám zvedlo náladu?

Určitě, ukázalo další zlepšení. A také jsem poprvé na tartanu běžel v teniskách rovinky. Byla to ukrutná rychlost oproti tomu, co jsem mohl dělat doteď. (úsměv) Absolvoval jsem tři stodvacítky a bolest jsem necítil, až při poslední to trochu tahalo, ale to je prý po zranění normální.

Dalším krokem bude nazutí treter?

To chci příští týden. Když to v nich půjde, pojedu na soustředění, když ne, snažení ukončím.

Původní prognózy mluvily až o šestitýdenní pauze, teď je to od vašeho zranění už sedm týdnů. Hojilo se tedy zranění pomaleji, než lékaři čekali?

Mluvili o třech až šesti týdnech při nicnedělání. Já se občas hýbal, čímž se ta doba protáhla, ale zase by se mi mělo lehčeji vracet. Teď už ale nedělám ani krok navíc, než povolí doktoři.

Kolik procent tedy teď vašemu startu na mistrovství světa dáváte?

Teď tak padesát. Ještě z toho nejdou dělat závěry, i když bych sám chtěl vědět, jak to dopadne. Ale příští rok je olympijská sezóna, nechci to pokoušet za každou cenu.

Přesto zníte nejoptimističtěji za poslední dobu…

Vždyť posledních deset dnů už jsem to už balil. Nečekal jsem, že to bude tak dobré, potěšila mě zpráva od lékaře, hlava se probírá, už se jí zase chce závodit. Vidím, že to má smysl.

Takže už pomalu s manažerem hledáte závody, kde byste mohl vystartovat?

To víte, že jo. Ale hlavně to řeší trenér, já to nechávám otevřené.

Platí, že s časem horším než 13,50 byste do Tegu nejel?

Můj limit je 13,45. Když ho nezaběhnu, nepojedu. Věřím, že dva tři závody bych stihnul, času je ještě relativně dost. Ale jestli na to budu tak brzy mít, to by teď bylo jen hádání…

Sledujete během vynucené pauzy závody nebo byste se tím jen trápil?

Podíval jsem se na první dvě Diamantové ligy, pak jsem to radši nesledoval. Přitom jsem se tím vždycky dost zabýval, hecoval jsem se na trénincích výkony ostatních, teď to vypínám.

Ale asi vám neuniklo, že se ve světě letos běhá hodně rychle…

Je to tak. Počínaje Turnerem v Evropě po Američany. Co ti běhají, to je silný kafe…

Využil jste tréninkovou pauzu k zařizování vašeho nového domu?

Vůbec. Rehabilitace zabrala dost času a ani na to nebyla nálada. Stejně jsem pořád přemýšlel, co je s tou nohou…

Reklama