Hlavní obsah

Běžkyně Krchová velebí San Francisco, kamarádkám ukáže Stodolní

Michal OsobaPrávo

Byť se v Ostravě jedná o evropský šampionát do 23 let, Eva Krchová se na něj chystala za mořem. Na univerzitě v San Francisku má za sebou druhý školní rok. „Spojené státy na mě mají pozitivní, úplně blahodárný vliv,“ vypráví téměř s americkým nadšením běžkyně na 3000 metrů překážek, v rozbězích nejrychlejší ze všech v osobním rekordu 9:55,99.

Foto: Jan Kucharčík

Česká běžkyně Eva Krchová

Článek

„Super, to byl jeden z plánů pro tuhle sezónu, že poprvé pokořím deset minut, trenéři mě ujišťovali, že na to mám. Tak jsme snad vyladili na správný moment,“ doufá Krchová, která hranici deseti minut pokořila jako pátá Češka v historii. Když mluví o trenérech, má na mysli americké kouče ze San Franciska. „Ale když můžu reprezentovat, tak se do Česka ráda vracím,“ ujišťuje.

Slunnou Kalifornii si stýplařka vybrala sama, když oslovila tamní univerzitu. „A jsem za to moc ráda, jsou tam výborné podmínky pro společenský, atletický i studijní život,“ libuje si. Univerzitě pomáhá atletickými výkony na dráze i v krosu, daří se jí i studium, když si vysloužila ocenění děkana.

Česká běžkyně Eva Krchová (vlevo) při ME atletů do 23 let v Ostravě.foto: Jan Kucharčík

„Poznávám tam nové lidi, novou kulturu, navíc ten americký systém umožňuje dobře skloubit studium se sportem,“ nemůže si zámořský pobyt vynachválit.

Přes zimu v kraťasech 

Největší rozdíl v tréninkových podmínkách pocítila přes zimu. „Tam teď spadlo pár vloček prý asi po padesáti letech, takže se dalo v podstatě pořád běhat v kraťasech. Navíc regenerace je tam na neskutečné úrovni, trenéři se o mě starají jak v bavlnce,“ rozplývá se.

Na oplátku vzala do Ostravy tři své americké kamarádky. „Nikdy v Evropě nebyly, tak to tu chtějí poznat a zároveň mi fandí,“ vypráví. Po závodech jim Krchová bude moct ukázat i Ostravu. „Myslíte tu bláznivou ulici? Určitě, zvlášť když bude v sobotu co slavit,“ se smíchem plánuje exkurzi do vyhlášené Stodolní.

Reklama

Související témata: