Hlavní obsah

Juniorští atleti chtějí opět z ME přivézt medaile

Nikdy v historii se nestalo, aby čeští junioři nepřivezli z mistrovství Evropy v atletice žádnou medaili a kouč reprezentace Tomáš Dvořák věří, že ani letošní rok nebude výjimkou. Jednadvacátý kontinentální šampionát atletů do 19 let hostí od čtvrtka do neděle Tallinn.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák.

Článek

"Medaili bychom nějakou mohli přivézt, účastí ve finále by mělo být podstatně víc," řekl před úterním odletem do dějiště šampionátu Dvořák. Účast mezi finalisty má již jistou dálkařka Michaela Nejedlová, neboť v její disciplíně je přihlášeno jedenáct závodnic.

Největší šanci na medaili mají osmistovkař Miroslav Burian a oštěpařka Irena Šedivá, svěřenkyně Rudolfa Černého, bývalého kouče Barbory Špotákové. S výkonem 56,38 metru je na pátém místě v tabulkách.

Sedmadvacetičlenná česká výprava bude obhajovat jedenáct finálových umístění a tři medaile z minulého šampionátu. V Novém Sadu skončili druzí vytrvalec Jakub Živec, sedmibojařka Kateřina Cachová a sprinterská štafeta juniorů.

Přihlášeno je podle organizátorů takřka 1000 atletů ze 47 zemí. Zářit mezi ženami by měla zejména sedmnáctiletá britská sprinterka Jodie Williamsová, která bude útočit na tři zlaté medaile, či tyčkařka Angelica Bengtssonová ze Švédska.

Sledovaní budou také lotyšský oštěpař Zigismunds Sirmais, který by podle papírových předpokladů neměl prohrát, či nadějný francouzský sprinter Jimmy Vicaut, jenž by mohl kráčet ve stopách krajana Christopha Lemaitra.

Nominace ČR:
Junioři:
Marek Bárta (disk), Michal Brož (400 m př., 4x400), Miroslav Burian (800 m a 4x400 m), Martin Heindl, Tomáš Veselý (oba výška), Petr Kaminski (3000 m př.), Jaromír Mazgal, Martin Novák (oba koule, disk), Lukáš Posekaný (tyč), Václav Sedlák (110 m př., desetiboj), Matěj Pavlíček, Patrik Šorm, Martin Vinš (všichni 4x400 m), Michal Kleinert (tyč).
Juniorky:
Martina Černochová (100 m a 4x100 m), Michaela Drábková (3000 m př.), Anežka Drahotová, Eliška Drahotová (obě 10.000 m chůze), Eva Jeníková (400 m př.), Michaela Nejedlová (dálka, 4x100 m), Magdaléna Nová (výška), Barbora Krňoulová, Klára Seidlová, Lucie Domská (všechny 4x100 m), Irena Šedivá (oštěp), Diana Mezuliáníková (800 m), Aneta Morysková (tyč).

Reklama