Hlavní obsah

Železný je jako školák, netrpělivě vyhlíží 1. září. V akci bude mít celou skupinu

NYMBURK

Stejně jako děti školou povinné Jan Železný napjatě očekává příchod prvního září. Ten den totiž na mistrovství světa v jihokorejském Tegu bude mít v akci celou svoji oštěpařskou skupinu během jediného dne. „Jak to bude psychicky náročné? To se ukáže podle toho, jak se to bude vyvíjet,“ usmívá se světový rekordman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková s trenérem Janem Železným

Článek

S pěti svěřenci tvoří jeho skupina nejpočetnější část české výpravy. „Jsem hlavně hrozně rád, že se všichni na mistrovství světa dostali,“ hřeje ho. „I když ten den kvalifikace bude náročný,“ tuší.

Dopoledne bude v akci ženská část jeho skupiny s Barborou Špotákovou a Jarmilou Klimešovou, ve večerním bloku o postup do finále zabojuje trio Petr Frydrych, Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch.

Pomůže asistent Dřímal

Kvalifikace budou tradičně rozděleny do dvou skupin, a tak ani není technicky možné, aby Železný byl u rozcvičení i závodu všech svých svěřenců. Proto i do Tegu vyrazí Železného asistent a bývalý sprinter Tomáš Dřímal.

Legendární oštěpař už má jasno, jak si role rozdělí. „Holky budou každá v jedné skupině, kluci se rozdělí dva a jeden. Jak, to se dozvíme až před kvalifikací, ale já počítám s tím, že půjdu na stadión vždycky s tím, kdo bude v první skupině,“ plánuje.

„Snad jedině, kdyby někdo postoupil hned prvním hodem, stihl bych se ještě vrátit na rozcvičení. Ale tam už stejně každý ví, co má dělat,“ říká trojnásobný olympijský vítěz.

Špotáková kouči nezávidí

Rozdělit svoji péči bude muset i v posledních dnech před kvalifikací. „Každý je jiný, někdo tónuje den před závodem, jiný dva. Ale to se uvidí až na místě podle toho, kdo jak bude vypadat,“ ví Železný.

Ženy mají finále hned druhý den po kvalifikaci, muže čeká před bojem o medaile jednodenní pauza. „Honzovi ty tři dny rozhodně nezávidím, asi z toho bude hodně vyčerpaný,“ tuší největší hvězda skupiny Barbora Špotáková.

Reklama