Hlavní obsah

Atleti odletěli na MS pro medaile s deštníky a pláštěnkami

S vírou, že domů přivezou minimálně jednu medaili, ale raději více, odletěla v úterý na mistrovství světa do korejského Tegu první část české atletické výpravy. Do zavazadel si všichni museli přibalit nepromokavé oblečení či deštníky, neboť v monzunovém období se dá očekávat, že kromě vysokých teplot bude atlety trápit v Asii častý déšť.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiřina Ptáčníková při odletu české atletické výpravy na MS v Tegu.

Článek

"Teď tam prší, prší a prší a podle předpovědi má být po našem příletu jeden den lépe, ale pak pršet, pršet a zase pršet," prohlásil na letišti v Ruzyni kouč reprezentace Tomáš Dvořák. Předpověď počasí na období mistrovství světa zatím není známá. "Ale podle sumarizace za poslední čtyři roky v té době nepršelo jediný den. Bude to asi hodně zajímavé," tuší Dvořák.

Mohlo by se zdát, že čeští atleti jsou na takové podmínky v letošním nepříliš povedeném letním počasí ve střední Evropě zvyklí, příkladem budiž propršené mistrovství republiky v Brně. "Těšil jsem se, jak si konečně prohřeju starý kosti, ale asi si je taky proleju," žertoval desetibojař Roman Šebrle. "Budu si tam muset někde pořídit nějaký pořádný deštník."

Déšť vadí při rozcvičce

Atleti se shodují, že déšť vadí víc při rozcvičení než při samotném závodu. "Já jsem si toho letos užil parádně, mě to nerozhodí, pro mě je to výhoda," řekl tyčkař Jan Kudlička, který se letos kvůli dešti jednou stěhoval pod střechu a jednou dokonce jeho závod byl zrušen. Právě na MČR v Brně. "Mají nepromokavé šusťáky, v kterých se dá i sednout do louže, tak snad to bude v pohodě," věřil Dvořák.

Tomáš Dvořák a Zuzana Hejnová při odletu české výpravy na MS v Tegu.foto: Právo/Petr Horník

Kouč se po loňské zkušenosti s nevydařeným ME v Barceloně, odkud se čekalo několik medailí a zůstalo u bronzu oštěpařky Barbory Špotákové, už odnaučil hovořit o šancích. "Jsem spíš zvědavý, co z té dobře nastartované sezony bude. Spousta členů týmu je v dobré formě, ale nebudeme připravení jen my," uvedl. "Když bude někdo lepší a my podáme skvělé výkony, zklamaný nebudu," prohlásil. "Mezi radostí a zklamáním je velmi malý rozdíl, ale já věřím v medaili. A doufám, že nebude jen jedna," uvedl.

Český tým bude mít v atletické vesnici dobré podmínky k tréninku. Všichni ale chtějí už hlavně odpočívat. "Budu čekat na formu, snad jsem ji nenechala doma," usmívala se Zuzana Hejnová, druhá nejrychlejší žena sezony na 400 metrů překážek. "Ráda bych medaili vybojovala, ale bude potřeba běžet kolem českého rekordu," připomněla svůj letošní výkon 53,29 sekundy. Už ji přestává bolet i achilovka, sebevědomí si zvedla historicky nejrychlejším během na 300 metrů překážek na světě v sobotu v Pardubicích. "Myslím, že formu mám," prohlásila.

Šebrle jede na osmé mistrovství světa a zavzpomíná si na Ósaku, kde před čtyřmi lety vyhrál. Před dvěma lety v Berlíně byl desátý. "Tak to kdyby se opakovalo, tak snad skončím hned," prohlásil světový rekordman, který chce ukončit kariéru po OH v Londýně. "Těším se, i když v minulosti to s formou na medaili bylo lepší, ale pobiju se o každé místo," sliboval olympijský vítěz z Atén. Nevadí mu asi desetihodinový let. "Do Afriky létáme jedenáct, jsem zvyklý," řekl.

Finále bude snem každého reprezentanta, k tomu ale většina z nich bude muset překonávat osobní rekordy. "Když si neudělám osobák a budu ve finále, tak budu spokojená," usmála se čtyřstovkařka Denisa Rosolová. "Mně by to bylo moc líto, kdybych se tam nepodívala, ale bude to těžké. Holky mají hodně naskákáno," uvedla tyčkařka Jiřina Ptáčníková, kterou poslední dny trápí bolavé zápěstí.

Atleti se těší i na exotickou krajinu a nové zkušenosti. "Určitě budu chtít zkusit jejich jídlo, mám Asii ráda obecně," prohlásila Hejnová. "Já nejsem očkovaná, já nemůžu," usmívala se Rosolová. "Když se mi něco nelíbí, tak to nesním a pochybuju, že se mi tam bude něco líbit," mínila. "Ale určitě se budu chtít naučit nějaká slovíčka. V Číně jsme se učily pivo," smála se Rosolová.

Reklama