Hlavní obsah

Hvězdné trio oštěpařek chce rozbít Afričanka, která trefila Šebrleho

Michal OsobaPrávo

Nová adeptka se těsně před startem atletického mistrovství světa přihlásila do souboje o oštěpařskou medaili. Jihoafričanka Sunette Viljoenová se na univerziádě blýskla africkým rekordem 66,47 m a její kouč začal mluvit o útoku na světový rekord. Právě Viljoenová loni Špotákovou připravila o vítězství při Odložilově memoriálu. A "proslavila" se i tím, že před čtyřmi lety zasáhla oštěpem rameno desetibojaře Šebrleho, jenž mohl mluvit o velkém štěstí, že nedopadl hůř.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér Jan Železný radí Barboře Špotákové

Článek

Může se Viljoenová i letos vmísit mezi dominantní trio Špotáková, Obergföllová, Abakumovová? Světová rekordmanka si to nemyslí. „To spíš Britka Sayersová, když už někdo. Slovinka Ratejová hodila také na začátku 66 metrů a pak se ztratila,“ připomíná.

V táboře Viljoenové nicméně panuje optimismus. „Sunette má potenciál, aby zlepšila světový rekord. Zní to jako velká slova, ale má na něj,“ tvrdí její kouč Tertius Liebenberg. Nejlepší výkon historie Špotákové má hodnotu 72,28m. „Nemyslím, že by na něj měla. Je hodně nevyzpytatelná, má riskantní hody, je taková splašená,“ oponuje olympijská vítězka.

V Tegu čeká vyostřený souboj tria hlavních hvězd disciplíny. „S Christinou je to vyhecované vždy, vloni mě naštvala, jak mě napadala, že mě loket nebolí. Moc se nebavíme, to už je mi sympatičtější ta Maruška (Abakumovová). Zase měsíc nebyla vidět, asi se objeví strašně silná,“ přemítá. „Ale svaly má celou sezónu a létalo jí to všelijak,“ všimla si.

Světové tabulky oštěpařek:
Špotáková (ČR)69,45 m
Obergföllová (Něm.)68,85 m
Abakumovová (Rus.)67,98 m
Viljoenová (JAR)66,47 m
Ratejová (Slovin.)65,89 m

Reklama