Hlavní obsah

Diack opět zvolen předsedou IAAF, hlasování provázely problémy

TEGU

Lamine Diack byl dnes na kongresu v Tegu, dějišti nadcházejícího mistrovství světa, s převahou opět zvolen prezidentem Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Osmasedmdesátiletý Senegalec dostal 173 hlasů z 200 možných a povede vrcholný atletický orgán další čtyři roky, které budou jeho posledním funkčním obdobím. Diack stojí v čele IAAF od listopadu 1999.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (vlevo) a prezident IIAF Lamine Diack

Článek

Volbu ale provázely technické problémy, kvůli nimž muselo být přerušeno hlasování o čtyřech místopředsedech. V původní chaotické volbě byl totiž největší favorit a bývalý famózní ukrajinský tyčkař Sergej Bubka jako pátý v pořadí vyřazen, zatímco systém mimo jiné vyhlásil jako vítěze Sebastiana Coea, někdejšího britského běžce a šéfa organizačního výboru olympijských her v Londýně v příštím roce.

Po přestávce vyvolané bouřlivou diskusí Bubka svou pozici viceprezidenta IAAF v novém hlasování ze čtvrtého místa obhájil. Spolu s ním budou v IAAF zastupovat Diacka také Coe, Katařan Dahlan Al Hamad a Američan Robert Hersh. V opakovaném hlasování neuspěla Kanaďanka Abby Hoffmanová, třebaže v první neplatné volbě byla na děleném prvním místě.

S opakovanou volbou byli srozuměni všichni kandidáti. Vzhledem k dlouholeté Bubkově pozici tušili, že s hlasováním není něco v pořádku. "Koukal jsem se na ty výsledky a říkal jsem si, že to vypadá hodně divně," uvedl Coe. "Systém nefunguje, je to jasné, jak můžete vidět," tvrdil Bubka, jenž v opakované volbě dostal o 41 hlasů více.

Coe a ostatní poté odmítli úvahy o tom, že se volba opakovala, aby byl zvolen favorit Bubka. "Nejsem velkým příznivcem konspiračních teorií," poznamenal Coe.

Bubka a Coe odmítli na kongresu kandidovat proti Diackovi, ale očekává se, že se budou o místo prezidenta IAAF ucházet v roce 2015, kdy Senegalcův mandát skončí.

Voleb do vedení IAAF se zúčastnil také bývalý předseda českého svazu Karel Pilný, jenž se ucházel o místo pokladníka, které zastává v Evropské atletické asociaci. V konkurenci Rusa Valentina Balachničeva a Španěla Josého Marii Odriozoly však neprošel do druhého kola.

Reklama