Hlavní obsah

Běžec na protézách Pistorius je opět blíže účasti na OH

TEGU

Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius, který běhá s protézami na obou dolních končetinách, je opět o kousek blíž účasti na olympiádě v Londýně. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge prohlásil, že pokud od Mezinárodní atletické federace (IAAF) dostane potvrzení způsobilosti čtyřiadvacetiletého atleta, jeho startu příští rok na hrách nic nebrání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oskar Pistorius se zřejmě na OH do Londýna dostane.

Článek

"Potřebujeme potvrzení od IAAF, že je způsobilý na olympiádě startovat. Samozřejmě také musí splnit kvalifikační limity dané IAAF a olympijským výborem jeho země," prohlásil Rogge. Vzhledem k účasti Pistoriuse na mistrovství světa, které v korejském Tegu startuje v sobotu, by potvrzení od IAAF mělo být pouze formalitou.

Mohl by rozbíhat štafetu

S jediným omezením se běžec podle šéfa IAAF Lamine Diacka může potkat ve štafetě na 4x400 m. Pokud by se chtěl zúčastnit, mohl by běžet pouze první úsek. "Jde o specifický případ. Vedení jihoafrické výpravy jsme řekli, že jestli chce být ve štafetě, musí běžet první úsek, aby neohrozil ostatní běžce," citovala Diacka agentura Reuters. Do první předávky totiž atleti běží ve svých dráhách, poté sbíhají do první dráhy.

Pistorius měl původně starty na vrcholných akcích mezi zdravými atlety zakázané, protože IAAF se obávala, že díky pružným protézám může těžit z technologické výhody. Jihoafrický sprinter ale posléze uspěl s odvoláním u CAS a možné zvýhodnění zpochybnily i vědecké testy.

Reklama

Související témata: