Hlavní obsah

Boltovi odpadávají soupeři, mimo je i Powell

Michal OsobaPrávo

Souboj nejrychlejších mužů planety? Tím stovka na mistrovství světa v Tegu nebude. Jeden za druhým odpadávají potenciální vyzyvatelé sprinterského krále Usaina Bolta. Včera musel odřeknout start i jeho největší rival a bývalý světový rekordman Asafa Powell.

Článek

Čtyři nejrychlejší muži této sezóny vypadli ze hry už před startem MS! Americké naděje oslabil Tyson Gay zraněním při národní kvalifikací a Mike Rodgers pozitivním dopingovým testem, stejně je na tom i druhá sprinterská velmoc, k pozitivnímu Stevu Mullingsovi teď přibyl i další Jamajčan Asafa Powell – smolař velkých závodů.

V roce 2005 si poranil tříslo před mistrovstvím světa, o dva roky později neunesl tlak role favorita a doběhl až třetí, v Pekingu skončil bez medaile, v Berlíně 2009 byl opět bronzový. Letos, kdy Bolt zatím nemá tak oslnivou formu, si brousil zuby na zlato. Jenže zranění třísla, kvůli němuž neběžel už na mítinku v Londýně, se ukázalo být vážnější.

Nečekanou zprávu oznámil na včerejší tiskové konferenci Michael Frater s tím, že právě on nahradí Powella v jamajské sestavě. Vedení týmu se zdráhalo informaci potvrdit, i Usain Bolt neskrýval překvapení. „Asafa neběží? To slyším teď poprvé,“ divil se. Powell se pokusí dát dohromady na štafetu, která je na programu v závěru šampionátu.

Bolt tak má otevřenou cestu k obhajobě tří zlatých medailí z Berlína, navíc nebude muset absolvovat tolik běhů. Na dvoustovce se poběží jen tři kola stejně jako na stovce, kde je nově vypsaná kvalifikace pro sprintery bez potřebné výkonnosti.

Letošní tabulky
Powell (Jam.)9,78
Gay (USA)9,79
Mulllings (Jam.)9,80
Rodgers (USA)9,85
Thompson (Trin.)9,85
Frater (Jam.)9,88
Bolt (Jam.)9,88
Makusha (Zimb.)9,89
Pozn.: Kurzívou označení atleti stovku v Tegu nepoběží.

Reklama

Související témata: