Hlavní obsah

Nový vládce Blake chce být legendou a miluje nugety. Stejně jako jeho parťák Bolt

TEGU

Dosud byl pouze velmi talentovaným tréninkovým parťákem Usaina Bolta, včera jamajský sprinter Yohan Blake rázně (byť s Boltovou nechtěnou pomocí) vykročil z jeho stínu. Stal se nejmladším mistrem světa na stometrové trati v historii, přesto toho za jednadvacet let svého života stihl už docela dost...

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Jamajský sprinter Yohan Blake

Článek

Atletika nebyla jeho první velkou sportovní láskou. „Jako dítě jsem hrál kriket, pořád mě strašně baví, ale v šestnácti letech jsem přešel na sprinty a atletika se rychle stala mojí vášní,“ popisuje Blake.

Kariéru nastartoval raketově, hned v sedmnácti bral dvě medaile na juniorském mistrovství světa v Pekingu, zaběhl jamajský juniorský rekord a v devatenácti jako nejmladší atlet v historii (spolu s Nigerijcem Ogunkoyou) zaběhl stovku pod magických deset vteřin.

Z Berlína ho odvolali

Před dvěma lety už byl v jamajském výběru pro mistrovství světa v Berlíně, ale nebyla to zrovna šťastná premiéra. Krátce před šampionátem měl spolu s dalšími dvěma krajany pozitivní test na zakázaný stimulant metylxantin.

Jamajská disciplinární komise nejprve trio sice stáhla z účasti na šampionátu, ale zároveň očistila, neboť tato látka nebyla na seznamu světové antidopingové asociace WADA, později však přece jen přistoupila ke tříměsíčnímu trestu zákazu činnosti.

I on chce být legendou

O dva roky později už se Blake v Tegu zapsal do sprinterských dějin. „O tomhle momentu jsem snil celý život,“ rozplýval se angličtinou s výrazným jamajským akcentem. Nyní on bude snít sen o tom, že se stane legendou, podobně jako jeho kolega z tréninkové skupiny Bolt. „Každý chce, aby si ho lidé zapamatovali, nejsem výjimkou,“ ujišťuje.

Sebedůvěra mu nechybí, ostatně i kvůli ní ho bývalý světový rekordman Maurice Greene pasoval na hlavního favorita stovky ještě před startem rozběhů. „On nemá strach z velkých jmen,“ tvrdil o něm Američan. Blake po vítězném finále přitakával. „Je to tak, vždyť nikdy nevíte, co se největšímu favoritovi může stát. A Maurici děkuji za jeho předpověď,“ usmíval se.

Vášeň pro nugety 

Skupina kouče Millse se teď může právem označovat jako nejrychlejší tréninková parta na světě, vždyť jsou v ní dva poslední mistři světa. Blake s Boltem jsou dobrými kamarády. „Chtěl jsem ten závod vyhrát i pro Usaina, když nemohl běžet o zlato,“ ujišťoval nový vládce.

Oba Jamajčané mají i společnou vášeň pro kuřecí nugety. „Ty jsme jedli i tady před závodem. Bylo to ale tajemství naší skupiny a Usain to prozradil,“ pokáral s úsměvem slavnějšího parťáka.

Reklama

Související témata: