Hlavní obsah

Kdy vlastně startovat při sprintu? Až se řekne tramvaj!

TEGU

Atletika jde s dobou a technika na stále více místech nahrazuje člověka. Přesto se bez lidského činitele závody neobejdou, o čemž by mohli vyprávět zejména sprinteři, jejichž osud do značné míry závisí na schopnostech startéra. „Na celém světě jsou hodně odlišní, ale musíme se tomu přizpůsobit,“ říká mistr světa na stovce Yohan Blake.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Ulitý start v podání Usaina Bolta (zcela vpravo). Jamajčan se právě připravil o šanci obhájit na MS v korejském Tegu zlato.

Článek

Liší se startovní pistole (v Tegu z ní vychází tupý zvuk oproti klasickému výstřelu), i prodleva mezi jednotlivými povely startéra. Klíčová je zejména ta mezi „Pozor“ či anglicky „Set“ a výstřelem. „Říká se, že by tam měl člověk stihnout pomalu vyslovit slovo tramvaj,“ popisuje atletickou poučku překážkářka Zuzana Hejnová.

Startér v Tegu vyčkává 

V Tegu by závodníci stihli vyjmenovat i víc dopravních prostředků, startér totiž raději vyčkává. „Na mítincích občas vypálí velmi rychle, ale na šampionátech si nejprve zkontrolují, jestli jsou všichni připraveni,“ vypráví bronzový medailista ze stovky Kim Collins. „Podle mě tu odvádějí dobrou práci,“ je si jistý.

V zátěžových blocích navíc není pro diskvalifikaci nutné předčasně vyběhnout, stačí i zhoupnutí do 0,1 s po výstřelu, které senzory odhalí. „Jak to tu startér drží dlouho, člověk si musí dávat pozor, aby třeba necuknul,“ popisovala Hejnová.

Opatrní Jamajčané 

Další komplikací je i občas v nepravý čas hlučné korejské publikum, které často nerespektuje ani žádost hlasatele o ticho. Kvůli němu musela i Hejnová žádat o odklad startu svého rozběhu.

Jisté je, že Boltovo ulití se významně podepsalo na opatrnosti jeho krajanů. Stewartová čekala na startu semifinále stovky málo vídaných 0,27 s, stříbrná z finále této disciplíny Campbellová-Brownová měla na startu finále také bídnou reakci 0,23 s.

Reklama

Související témata: