Hlavní obsah

Sedm chlapů v bytě: Úklid zvládáme a ponorka nehrozí, ujišťuje oštěpař Frydrych

TEGU

O soužití tří chlapů v chalupě vznikl kdysi televizní seriál, o tom, jak hospodaří sedm mužů v jednom bytě, může vyprávět třeba oštěpař Petr Frydrych. V atletické vesnici na mistrovství světa v jihokorejském Tegu totiž má společný apartmán téměř kompletní mužská část české výpravy. A péči o společné prostory prý zvládají nadmíru dobře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpař Petr Frydrych.

Článek

Vysoká budova, v níž Češi sídlí společně třeba s Japonci nebo Barbadosem, se nachází kousek od centrálního náměstí vesnice, tedy Champions Plaza. Na něm se každý den konají vystoupení s ukázkou korejské kultury, kolem jsou stánky, kde si atleti můžou vyzkoušet třeba i výrobu keramiky či se navléct do tradičních šatů.

Zbrusu nové byty budou po mistrovství světa sloužit jihokorejským rodinám, a tak atleti mají nedaleko svých dočasných domovů kromě rozcvičovací plochy třeba i dětské hřiště.

Byty jsou rozděleny na samostatné pokoje se společnou kuchyní a společenskou místností s televizí. „Mně se ten nápad s byty strašně líbí. Nechali se v tom hodně inspirovat olympiádou, bydlíme všechny výpravy v jedné vesnici. A my jsme sedm z osmi kluků, co tu závodíme, na jednom bytě,“ pochvaluje si Frydrych.

Z rozpisu, který visí na patře obývaném českou výpravou, je patrné, že původně měl bydlet sám, ale nakonec se přesunul ke svému parťákovi Vítězslavu Veselému. „Měl s ním být Kuba Vadlejch, ale on je radši sám a já jsem s Víťou na všech závodech,“ vysvětluje Frydrych.

Harmonie s Veselým

Oba oštěpaři ostatně i v Praze obývají společný pokoj na ubytovně pražské Dukly. „To už je taková harmonie. Z počátku jsme byli každý jiný, ale teď už jsme si na sebe zvykli jako málokdo. Ponorka nehrozí, když se na sebe naštveme, vyměníme si tři slova a jedem dál,“ popisuje Frydrych. Však si ho také přítelkyně občas s nadsázkou dobírá, že s Veselým tráví víc času než s ní.

V bytě obývaném mj. Barborou Špotákovou je společná část perfektně uklizená, na stojanech visí vyprané prádlo. Podobným obrázkem se mužský pokoj chlubit nemůže. „Ale uklizeno u nás celkem je, v obýváku se dá žít, jen v těch pokojích není moc kam dávat věci. Velké tašky jsme ani nevybalovali a všechno bereme z nich,“ přiznává Frydrych. „Když jdu kolem pokojů, občas už to trochu zavane, ale spíš se tam válejí flašky od vod,“ usmívá se.

Spánek dohání ráno

Jediné, co zatím Frydrychovi trochu kazí dojem z pobytu, je špatný spánek. „Usínám tu ve tři v noci. Zkoušel jsem i jedno dvě piva na usnutí, ale nic,“ krčí rameny. Spánkový deficit dohání ráno. „Jídelna je otevřená pořád, na snídani jdu klidně po jedenácté, pak tam ještě zajdu čtyřikrát denně na svačinku,“ vypráví vytáhlý oštěpař.

Proto velmi kvituje, že na rozdíl od Špotákové nemá kvalifikaci už dopoledne, ale až ve večerním bloku. „Kluci, co závodili ráno, chodili spát už v deset a museli vstávat v šest, to by pro mě tady bylo nemyslitelné. Ale i Kuba s Víťou tu vstávají takhle pozdě,“ říká.

Před kvalifikací se Frydrych snaží stále častěji opouštět komfort svého bytu. „Musím si zvykat na počasí. Vevnitř je to pořádně vychlazené, tak začínám chodit na procházky ven do té prádelny,“ vypráví. Kvalifikační skupiny oštěpařů jsou na programu dnes v 12.00 (s Frydrychem) a 13.20 (s Veselým a Vadlejchem) českého času.

Reklama

Související témata: