Hlavní obsah

Ze čtvrté dráhy za medailí? Hejnovou čekají nevyzpytatelné soupeřky

V Jižní Koreji tradiční a populární věštění z tváře by mělo reálnější základ než jakékoliv předpovědi před dnešním finále ženské čtvrtky překážek na mistrovství světa (v 14.15 SELČ). Dosavadní průběh sezóny ani šampionátu nedovolují určit favoritku, o zlato se může pobít šest žen. Včetně českého trumfu Zuzany Hejnové.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Zuzana Hejnová zdraví díváky v Tegu, dějišti mistrovství světa v atletice

Článek

„Zatím mi to tu přijde takové tajemné, zmatené, bláznivé,“ kroutí hlavou nad výkony soupeřek Hejnové trenérka Martina Blažková. Podobně je na tom i samotná překážkářka. „Spencerová v semifinále neběžela dobře, i když ji považuju za favoritku, Walkerová se umí připravit, otazníky mám nad Stambolovovou a Anťuchovou, které byly měsíc někde na soustředění,“ vypráví Hejnová.

Letos už dokázala zaběhnout český rekord 53,29 s, na medaili dnes bude podle ní stačit i horší výkon. „Myslím, že placka bude za 53,70,“ odhaduje. „Zatím se tu neběhají rychlé časy, nevím, čím to je. Nepříjemný je vítr, který fouká ve druhé zatáčce proti,“ popisuje Hejnová. Velkou radost jí udělalo nasazení, poběží ve čtvrté dráze. „S tím jsem velmi spokojená,“ nadšeně prohlásila.

Motto: Nezopakovat Barcelonu

Teď už jen nezopakovat Barcelonu. Na mistrovství Evropy před rokem v roli jedné z favoritek neobstála, nasazené tempo v cílové rovince neudržela. „Ale letos jsme o velký kus dál, Zuzka je ve světové špičce, to ještě vloni nebyla. Navíc je to vyzrálejší závodnice,“ je přesvědčena Blažková. „Jen se nesmí nechat strhnout, protože zrovna třetí a pátá dráha začnou rychle,“ odkazuje na tradičně rychlé starty Demusové a Anťuchové.

Případné tréninkové nedostatky už teď se svojí svěřenkyní nedožene, potřebuje ji připravit po psychické stránce. „Zrovna mi Zuzka říkala, že bych na ni měla víc mluvit. Dělám všechno podle její nálady. Známe se léta, určitě ji musím zdravě nahecovat. Vše je směřované ke čtvrtku, byla by škoda toho nevyužít,“ burcuje trenérka.

HLAVNÍ RIVALKY HEJNOVÉ
2. dráha: Kaliese Spencerová (Jam.). Nejrychlejší žena sezóny mívá problémy s technikou, na což málem doplatila v semifinále. Kvůli zaškobrtnutí má nevýhodnou druhou dráhu.
3. dráha: Lashinda Demusová (USA). Semifinále zvládla nejrychleji ze všech, už má doma dvě stříbra z mistrovství světa. Její osobní rekord 52,63 s je pátým nejlepším časem historie.
5. dráha: Natalija Anťuchová (Rus.). Během sezóny nezářila, ale na vrcholné akce vždy přijíždí špičkově připravena. Jako vloni v Barceloně, kde ovládla mistrovství Evropy.
6. dráha: Vania Stambolovová (Bulh.). Pro svoji dopingovou minulost je mezi závodnicemi přezdívána Strombola. Je původem čtvrtkařkou, na této trati získala zlato na ME 2006.
8. dráha: Melaine Walkerová (Jam.). Zlatá z Pekingu, zlatá z Berlína, světovému rekordu už se časem 52,42 s přiblížila na osm setin. Ale má nevýhodnou vnější dráhu.

Reklama

Související témata: