Hlavní obsah

Trable s emocemi? Kdepak, žádný tlak necítím, tvrdí obhájkyně Semenyaová

TEGU

Před dvěma lety byla téměř neznámou jihoafrickou běžkyní. Jenže nečekaný světový titul na osmistovce a následné nekončící debaty o tom, zda je skutečně ženou, udělaly z Jihoafričanky Caster Semenyaové jednu z nejsledovanějších postav mistrovství světa. Svou pouť za obhajobou zlata načala úspěšně, postupem z rozběhu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Caster Semenyaová prý tlak na sebe necítí.

Článek

Za poslední dva roky nabral její život turbulentních obrátek. Sláva a obdiv doma v Jihoafrické republice, pochybnosti ve zbytku atletického světa. Dlouhá zkoumání nejrůznějších testů a lékařských zpráv rezultovala v rozhodnutí, že i když se mnohé hodnoty od těch obvyklých výrazně odlišují a je ve své podstatě hermafroditem, může závodit se ženami.

K ideální formě má daleko 

Do formy z roku 2009 má však zatím celkem daleko. V letošních světových tabulkách ji patří až čtrnácté místo s časem 1:58,61, více než tři vteřiny za jejím osobním rekordem z berlínského finále. Před šampionátem se objevovaly zprávy, že není v ideální fyzické kondici, jiné informace zpochybňovaly její psychickou připravenost. Kvůli bolestem zad se studentka z Pretorie odhlásila z nedávné univerziády.

„Myslím, že nikdo nedokáže porozumět tomu psychickému vypětí, kterým si za poslední dva roky Caster prošla,“ tvrdí její manažer Jukka Harkonen. „Znám málo lidí, co by se s tím dokázalo takhle vyrovnat. Ale o tom, jestli dokáže obhájit titul, rozhodne její schopnost ovládnout své emoce,“ tvrdí finský manažer. Podle Harkonena napoví letošní šampionát o budoucnosti dvacetileté půlkařky. „Talent má obrovský, ale to, jak s ní bylo zacházeno, se na ni podepsalo,“ dodává.

Samotná závodnice ale po rozběhu rázně odmítala, že by bojovala s psychikou. „Ano, na osmistovce hlava rozhoduje, ale já žádný tlak necítím, soustředím se jen na závody,“ ujišťovala. „Nebylo sice lehké se vrátit po tom, co jsem nemohla běhat, ale zvládla jsem to,“ říkala. Po doběhu se držela za koleno. „Ale to není problém,“ odmítala.

Reklama