Hlavní obsah

Rychlý holky v Tegu: zmar a únavu vystřídala radost z finále i rekordu

Michal Osoba (Tegu)Právo

Parádní rok skupiny trenérky Martiny Blažkové neměl očekáváné vyvrcholení. Útok čtvrtkařky Denisy Rosolové na finále a překážkářky Zuzany Hejnové na medaili v Tegu nevyšel, obě členky skupiny přezdívané Rychlý holky byly ze svých individuálních vystoupení na mistrovství světa zklamané. Chuť si však ve čtvrtek notně vyspravily finálovým postupem štafety na 4x400 metrů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Finišmenka ženské štafety Zuzana Hejnová zdraví díváky v Tegu, dějišti mistrovství světa v atletice

Článek

Kvarteto USK Praha Denisa Rosolová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková, Zuzana Hejnová vylepšilo český oddílový rekord na 3:26,01 a nečekaně proklouzlo do finále. Nečekaně především proto, že klíčové běžkyně této sestavy si po svých individálních závodech stěžovaly na únavu.

Nemohla ani vstát

Rosolová v hale senzačně vyhrála mistrovství Evropy, na Zlaté tretře si vylepšila osobní rekord na 50,84 s. Ale pak její forma začala vadnout. „Někdy v půlce sezóny mi došly síly,“ posmutněle vykládala.

Vyčerpaná byla i po štafetovém rozběhu. „Když mi říkali, ať vstanu, nemohla jsem. Seděla jsem tam, dokud holky nedoběhnou," popisovala. Po návratu do Česka podstoupí lékařská vyšetření, která by měla odhalit, zda na vině není nějaký zdravotní problém.

Hejnová zase v průběhu sezóny posouvala český rekord nevídaným způsobem. Nadvakrát vylepšila svůj výkon téměř o vteřinu na 53,29 s, slavně rozdrtila světovou špičku na Diamantové lize v Paříži. Jenže do Tegu nepřicestovala v optimálním rozpoložení, ideálně se necítila v rozběhu ani v semifinále a podle jejích představ nedopadlo ani finále.

Trenérka bude analyzovat

Blažková si teď zanalyzuje, kde se stala chyba. „Samozřejmě mi to vrtá hlavou. Přerušila jsem tu její šňůru závodů, kdy měla formu. Bála jsem se, že když nepřitrénujeme, nebude tady mít síly na tři běhy. Teď těžko říct, jestli to byla chyba, musíme to spolu probrat,“ vykládala trenérka.

Pravdou je, že na soustředění v Nymburce dostaly její svěřenkyně hodně zabrat a ztěžka ze sebe dostávaly únavu. „Když jsme začaly přitrénovávat, trochu mě to setnulo, ale musely jsme to udělat,“ domnívá se čtyřiadvacetiletá překážkářka. „Nemyslím, že bych byla přetrénována. Na trenérku bych vinu neházela,“ říká Hejnová.

Ve štafetě ožila

Verzi, že problém není v přetrénovanosti, nahrává i její včerejší vystoupení ve štafetě. V závěrečném okruhu finišovala neoficiálně za vynikajících 50,8 vteřiny a málem se protlačila i na druhé přímo postupové místo.

„Ta Nigerijka nevytuhla tolik, jak jsem doufala. Tak jsme to aspoň trochu zdramatizovaly," usmívala se už když věděla, že poslední postupové místo se svými parťačkami uhájila i po posledním z rozběhů.

I přes ne zcela vydařená individuální vystoupení se tak čtveřice z pražského USK může s nadsázkou titulovat jako nejrychlejší čtvrtkařská tréninková skupina světa. „Rusky jsou ve štafetě tři z jedné skupiny, my čtyři," říká Rosolová. „Asi díky tomu máme i větší týmový duch," myslí si Zuzana Bergrová.

Reklama

Související témata: