Hlavní obsah

Handicapovaný Pistorius pomohl štafetě k finále i rekordu, ze sestavy ho však vyšoupli

Michal Osoba (Tegu)Právo

Na hladké čtvrtce to nevyšlo, tak to zvládl se štafetou. Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius, jenž má podkolenní protézy na obou nohách, pomohl štafetě Jihoafrické republiky k postupu mezi elitní okteto, navíc v národním rekordu 2:59,40. Jenže jeho příběh dostal další zádrhel – do finálové čtveřice nebyl nominován!

Foto: Phil Noble, Reuters

Oscar Pistorius nebyl nominován do finále štafety.

Článek

Finále je na programu v pátek ve 14.15 českého času, ale už po včerejším rozběhu vedení jihoafrické atletiky bylo tajemné. „Nemůžu říct, v jaké sestavě poběžíme, to je součást naší strategie,“ říkal manažer Magda Botha. „Máme mítink s týmovým vedením a pak s atlety, tam jim to oznámíme,“ tvrdil Botha.

Dopoledne už Pistorius na svém twitteru napsal: „Nebyl jsem nominován na finále štafety.“ Do sestavy se posunul překážkář L. J. van Zyl, bronzový medailista ze čtvrtky překážek.

Smí jen na první úsek

Vyřazení čtyřiadvacetiletého Pistoria je přesto překvapivé, neboť mu v letošních jihoafrických tabulkách patří druhý nejlepší čas. Uškodilo mu však i to, že podle úmluvy Mezinárodní atletické federace IAAF a jihoafrické federace smí se svými karbonovými protézami absolvovat jen první úsek štafety, aby se nedostal do kontaktu s ostatními běžci.

Pokud by se však jihoafrickému kvartetu podařilo vybojovat medaili, patřila by i Pistoriovi, neboť běžel v rozběhu.

Reklama

Související témata: