Hlavní obsah

Železného bilance: postoupili tři z pěti svěřenců. Trenéra perný den zmohl

Jan Železný byl ve čtvrtek snad nejvytíženějším mužem v celém jihokorejském Tegu. Oštěpařský kouč měl v akci během jednoho dne hned kompletní pětici svých závodníků. „Co mi udělá radost? Když jich postoupí pět z pěti,“ ujišťoval s úsměvem ještě před startem kvalifikací. Nakonec musel ze svých nároků slevit, měl šedesátiprocentní úspěšnost.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér Jan Železný měl ve čtvrtek v Tegu perný den.

Článek

Ráno ho navnadily úspěšné Špotáková s Klimešovou, večer musel skousnout vyřazení dvou ze tří svěřenců. Šampionát skončil pro Vadlejcha s Frydrychem, sobotní finále si zahází Veselý.

Kamera na stadiónu si světového rekordmana vybírala často. Tvářil se soustředěně, občas nervózně poposedával. „Nervozita je na něm znát,“ tvrdila Barbora Špotáková. Jak? „Pořád opakuje věci, které jsou jasné. Říká mi: , Pohlídej si tu ruku´ a za chvíli ,jenom tu ruku, když si pohlídáš´. Přitom se mě snažil uklidňovat,“ usmívala se Špotáková.

Kouče vyšťavilo i vedro

Jan Železný se ani nenažil předstírat, že ho nejnabitější den jeho trenérské kariéry ponechal klidným. „Nervy to jsou, ale teď už je to v těch závodnících,“ vyprávěl. Na konci dlouhého dne na něm byla patrná i únava. „Jsem docela dobře vyšťavenej,“ přiznával. „Ale to je i z toho, že bylo ráno strašné vedro,“ říkal.

„Já trenérovi nezáviděla. Určitě je jednodušší házet, než mít v akci pět svěřenců, z nichž je každý navíc jiný,“ soucítila s koučem Jarmila Klimešová. Pro bývalou juniorskou mistryni světa měl Železný pochvalná slova. „Překvapila mě. Teď si to může užívat,“ říkal na její adresu. Špotáková má o poznání vyšší ambice. „Od Báry se čeká medaile, ne-li vítězství,“ ví Železný.

Frydrycha vzal na sebe

V mužské části oštěpařské minivýpravy byl nejvíc zklamaný Petr Frydrych. „Ale toho beru na sebe, nedokázal jsem ho dostat do techniky, kterou házel vloni, než přišly ty bolesti zad. U něj jsem se kvalifikace bál nejvíc,“ potvrdily se Železného obavy.

V sobotu už se může soustředit jen na Vítězslava Veselého. „Je to dobrý závodník, má formu. Těch 81,64 hodil tak blbě, že jsem to dlouho neviděl. Když to ve finále hodí dobře, klidně to může být 85 metrů,“ věří kouč. „A Kuba Vadlejch? I když nepostoupil, dokázal, že může být závodník i na velké akci, nejen v Domažlicích,“ pochválil svého nejmladšího svěřence.

Reklama