Hlavní obsah

Vítěz bere všechno, ale tenhle závod byl krásný zážitek, rozplýval se i kouč Železný

K úctyhodné závodnické sbírce jedenácti medailí z velkých atletických akcí oštěpařský světový rekordman Jan Železný přidal i první trenérskou. „Je to úleva,“ přiznával po té, co jeho svěřenkyně Barbora Špotáková vybojovala v ohromujícím dramatu v jihokorejském Tegu světové stříbro za vítěznou Ruskou Marií Abakumovovou.

Foto: Sport.cz

Jan Železný, kouč Barbory Špotákové, během finálového závodu na MS v Tegu.

Článek

Ulevilo se vám hlavně proto, že se hned na prvním šampionátu ukázalo, že spojení dvou světových rekordmanů funguje?

Dokážu si představit, co by se dělo, kdyby se to nepovedlo a Bára medaili neudělala. Jednak by to bylo špatně pro českou atletiku a taky by přišly ty hloupé řeči o trenérovi a tak. Já bych to přežil, protože vím, jaký sport je. Když nastanou změny, někdy trvá dva roky, než si to sedne. Ale tady si to sedlo okamžitě, i když má třeba úplně jiný úchop ruky. Začátek sezóny byl pomalejší, ale to je normální.

Užil jste si úžasný závod i jako trenér?

Byl to krásný závod, úplně úžasný, myslím, že ještě lepší než na olympiádě v Pekingu. Akorát teď bohužel Bára skončila druhá. Vítěz bere všechno, ale tohle byl zážitek. Doufám, že i pro lidi u televize.

Byl jste během finále klidný?

Byl, protože když jsem viděl Báru na tréninku, věděl jsem, že to nemůže dopadnout špatně a medaili udělá. Jen jsem nevěděl, jakou.

Jak jste to poznal?

Už z rozběhání. Když nohy začnou jít, člověk to vidí, po pár krátkých hodech je najednou znát, že tam je ta jiskra a energie. Bára potřebuje velký závod k tomu, aby jí to nakoplo. Hrozně důležité hlavně směrem k olympiádě je, že si dokázala, že ještě může házet strašně daleko.

Před rokem jste tvrdil, že Špotáková může hodit i 75 metrů. Platí to pořád?

Platí. Záleží na štěstí a super formě. Myslím, že to, co tu předvedla, byla její nejlepší série v životě. Panovaly tu výborné podmínky, vítr zezadu, teplo, všechno nasvědčovalo tomu, že může padnout i světový rekord. Klidně to ještě do konce roku může přijít.

Na čem budete muset pracovat, aby těch 75 metrů mohla překonat?

Musí zůstat zdravá, to je základ, a silná v hlavě, protože mentální forma a psychika rozhodují.

Reklama